Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Nagy szélben, hóviharban futott a Mont Blanc-on

Józsa Csongor 2023. szeptember 01., 15:42 utolsó módosítás: 2023. szeptember 01., 16:04

Több mint egy napot szaladt a világ egyik legnehezebb ultramaratonján a VSK Székelyudvarhely sportolója. Célba ért, már most megfogadta, visszamegy.

Nagy szélben, hóviharban futott a Mont Blanc-on
Fazakas Bíborka a célban Fotó: Facebook/VSKUdvarhely

Kedden éjszaka volt a rajt a franciaországi Chamonix-ből, ide is ért vissza az, aki teljesítette az UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc), a világ egyik legerősebbnek számító ultramaraton TDS kiírását. A hegycsúcsok között 153 km-t, mintegy 10 ezer méter szintkülönbséget kellett teljesíteniük a benevezőknek.

Erre vállalkozott a VSK Székelyudvarhely ultrafutója, Fazakas Bíborka. Karrierje során először tett próbát, hogy végigmenjen a több mint embert próbáló megmérettetésen. De nem feltétlenül az volt a célja, hogy csak ki legyen pipálva ez a verseny, hanem a legjobbak között zárjon. Az első öt hely valamelyikét, illetve a 25 órás időkülönbséget tűzte ki.

Szerdán reggel ért célba, 30 óra 39 perc és 8 másodperces ideje a nők között a 16. pozíciót jelentette, míg korosztálytában (40-44 év között) a 2. lett.

Fotó: Facebook/VSKUdvarhely

„Vagány volt. Elégedett vagyok, sok tapasztalatot szereztem. Amit elterveztünk az edzőmmel, azt végig követtem. Okosan, talán kissé visszafogottabban mentem végig.

Ítéletidő volt végig, hóviharok a csúcsokon, lefelé sár, dagonya. Az utolsó részében elfáradtam, sőt a félelem is utolért”

– vezette fel a Székely Sport megkeresésére Fazakas Bíborka a versenyt.

Hozzátette, az utolsó előtti hegyre felmenet már látta, hogy sok versenyzőt mentenek, fóliába tekernek a kihűlés miatt. „Nem a szintkülönbségekkel voltak a problémák, hanem fejben kissé elfáradtam. Az időjárás sem volt kegyes, a szép részekből semmit sem láttam, mert felhőbe volt borulva minden.

Lehet, hogy mehettem volna sokkal gyorsabban, főképp a lefelé tartó szakaszokon, de miután ez volt az első alkalom a Mont Blanc-on, így igazából nem tudtam, mire számíthatok.

Visszajövők jövőre, meglesz a 25 óra alatti időm”

– tette hozzá Bíborka.

Kifejtette, fizikailag jól van a versenyt követően – kicsi izomláza azért van –, rosszabbra számított. Sokat jelentett, hogy edzőjével, Lőrincz Olivérrel három pontnál is találkozott.

Hogy mit csinál az elkövetkezőkben? „Nem győzöm a válaszokat, annyian írnak, gratulálnak. Most elmegyek, kirándulok a Mont Blanc-on, mert nem láttam semmit belőle. Aztán kinézek magamnak még egy versenyt erre az évre” – felelte.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.