Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Megvédte világbajnoki címét a csíkszeredai Tamîrjan Róbert

Dobos László 2021. április 01., 11:34

Kiváló eredménnyel tért haza Andorrából, a Pireneusokban megtartott téli paratriatlon-világbajnokságról Tamîrjan Róbert. A csíkszeredai fiatalember aranyérmet szerzett a PTS4 kategóriában.

Megvédte világbajnoki címét a csíkszeredai Tamîrjan Róbert
Tamîrjan Róbert. Fogyatékkal született, de soha nem adja fel Fotó: Pinti Attila

Tamîrjan Róbert jobb oldali láb- és karbénulással született, azonban gyerekkora óta sportol, több sportágat űzött és űz rendszeresen. 

Andorrában a csíki sportoló 3,3 km-es terepfutás, 5,2 km-es terepkerékpározás és 5,5 km-es sífutás teljesítése után lett a PTS4 kategóriája legjobbja.

A nemzetközi versenyeken a fogyatékkal élő sportolókat sérülésük súlyosságának függvényében rangsorolják, a betűkombináció után az 1-es a legsúlyosabb sérülést jelenti, az 5-ös pedig a kevésbé súlyosat.

„A mi sportágunkra, versenyeinkre is rányomta bélyegét a koronavírus. Idén télen Cheile Grădiștei lett volna a házigazdája a téli triatlon Európa-bajnokságnak, de ezt decemberre halasztották. A vébét azonban megtartották Andorrában, ahová jövet és menet is, illetve az ott-tartózkodás alatt is számos teszten kellett átesni. A szakszövetség fizette az utazást, én pedig végeztem a dolgomat” – mondta el Tamîrjan.

Megtudtuk, hogy sérültsége miatt nem tud futásban kiváló eredményt elérni, a kerékpározás viszont nagy erőssége, sífutásban pedig Hargitafürdőn a biatlonedzők és sportolók sokat segítenek neki a technika fejlesztésében, az edzésekben, és ezt ezúton is köszöni.

A sport mellett a tanulást sem hanyagolta el a székelyföldi magyar anyanyelvű fiatalember, érettségi után beiratkozott a kolozsvári egyetem testnevelés szakára, ahová azonban nem vették fel, mert az orvosi papíron az szerepelt, hogy mozgássérült.

A kudarc nem szegte kedvét, és mivel másik nagy szenvedélye a fotózás, sikeresen felvételizett a Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem fotó-videó szakára.

Sérültsége miatt nem tud futásban kiváló eredményt elérni, a kerékpározás viszont nagy erőssége Fotó: federatia Romana de Triatlon

Tamîrjan Róbert célja, hogy kijusson a paralimpiára. „A téli közelebb áll hozzám, ha sikerül eljutnom a kvalifikációs versenyekre, van esélyem, hogy kijussak a jövő évi téli paralimpiára.

A nyári parajátékok közül a 2024-es jöhet képbe, országúti kerékpározásban lehet esélyem kijutni a fogyatékkal élők ötkarikás játékára

– nyilatkozta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.