Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Közel a szezonkezdet, még nem tudjuk, hogy nézzük-e a Formula–1-et a képernyőn

Józsa Csongor 2024. február 16., 09:45

Az ország neve nem szerepel a hivatalos oldalon, egyelőre folynak a tárgyalások a jogdíj körül. Meglehet, egyik tévétársaság sem tűzi műsorára a Száguldó Cirkusz új évadját.

Közel a szezonkezdet, még nem tudjuk, hogy nézzük-e a Formula–1-et a képernyőn
Egyelőre homályos, hogy valamelyik tévétársaság megvásárolja-e a jogdíjat Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Formula–1 az egész világon az egyik legjobban követett sportverseny. A Száguldó Cirkusz új szezonja a február 29. és március 2. közötti hétvégén indul Bahreinben.

A romániai F1-rajongók egyelőre nem lehetnek túl nyugodtak: két héttel a 2024-es idény rajtja előtt egyelőre egyetlen műsorszolgáltató sem szerezte meg az új szezon televíziós jogait.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Sajtóinformációk szerint azonban a tévétársaságok és a Formula One Management között hetek óta tart a tárgyalás, nem igazán jutnak dűlőre. Ennek oka a jogtulajdonos által kért igen magas ár. Ennek tükrében fennáll a valós veszélye annak, hogy a Formula–1 eseményeit idén nem közvetítik Romániában.

Románia nem szerepel az F1-et sugárzó országok listáján

A Formula–1 eddig a Digi Sporton, a Prima Sporton és az Orange Sporton volt látható, követhető, ezen tévétársaságok vásárolták meg a közvetítési jogot. Az idei szezontól kezdve azonban jelenleg még nem tudni, mi lesz a helyzet: az F1 hivatalos honlapján Románia már nem szerepel a közvetítő országok között.

Az elmúlt néhány idényben a sportág nagy népszerűségnek örvend: a lelátók minden futamon megteltek, a rekordot 2023-ban Silverstone-ban állították fel, ahol 480 ezren voltak a helyszínen.

Fotó: Facebook/CharlesLeclercOfficiel

A képernyőkön az F1 az egyik legnézettebb sportesemény világszerte, átlagosan 75 millióan követtek egy-egy futamot az elmúlt szezonban. Igaz, 2020-hoz képest, amikor az átlagos nézettség meghaladta a 87 milliót, ez a szám csökkent.

Marad az F1 TV?

Amennyiben egyetlen romániai műsorszolgáltató sem vásárolja meg a televíziós jogokat, a szurkolóknak lehetőségük van előfizetni az F1 TV platformra, ahol minden futamot élőben közvetítenek, és bármelyik platformon nézhető.

Erre az éves előfizetés ára 75 euró.

A 2024-es nagyon izgalmas szezonnak ígérkezik, a Red Bull a nagy favorit. Max Verstappen 2023-ban zsinórban harmadik világbajnoki címét nyerte meg, miután tekintélyt parancsolóan dominált az egész évadban.

A Netflix „Drive to Survive” című dokumentumfilmje is hozzájárult a Forma–1 népszerűsítéséhez az elmúlt években. A sorozat hatodik évada február 23-án, pénteken, egy héttel a Forma–1-es szezon kezdete előtt lesz elérhető.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.