Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Kiválóan kezdték a szezont a székelyföldi triatlonisták, magyar volt a dobogó Călărași-on

Dobos László 2023. június 02., 21:18 utolsó módosítás: 2023. június 02., 22:12

Két dél-kelet romániai településen megrendezett triatlonversenyen vettek részt május utolsó napjaiban a székelyföldi triatlonisták, és mindkét vetélkedőről dobogós helyezésekkel tértek haza. A fő kategóriákban Tuzson Ágnes, Kovács Szabolcs és Béres Hunor, illetve Jakab-Benke Hajnalka is a dobogó legmagasabb fokára állhatott.

Kiválóan kezdték a szezont a székelyföldi triatlonisták, magyar volt a dobogó Călărași-on
Galérianézet
Székely dobogó. Balról jobbra: Koter Adél, Tuzson Ágnes és Bálint Réka Fotó: Forrás: Tuzson Ágnes

Először rendeztek rangos nemzetközi triatlonversenyt Călărași-on, ahol a Danubeman Triathlon Festival elnevezésű viadalon 210-en álltak rajthoz, a romániai versenyzők mellett triatlonisták érkeztek Franciaországból, Bulgáriából, Ukrajnából és a Moldovai Köztársaságból is.

Balról jobbra: Tuzson Ágnes, Kovács Szabolcs, Bálint Réka és Koter Adél Fotó: Forrás: Tuzson Ágnes

Az olimpiai távon a marosvásárhelyi Kovács Szabolcs diadalmaskodott, a női fél-ironman távon teljes székely dobogó volt, nyert a marosvásárhelyi Tuzson Ágnes, második helyen a sepsiszentgyörgyi születésű Bálint Réka végzett, harmadik pedig a csíkszeredai Koter Adél lett.

Balról jobbra: Andreea Avram, Tuzson Ágnes és Bálint Réka Fotó: Forrás: Tuzson Ágnes

Székely győztese volt a férfi sprinttávnak (750 m úszás, 20 km kerékpározás és 5 km terepfutás) is, ahol a szovátai születésű Béres Hunor végzett az élen. És hogy kerek legyen a történet, para-triatlonban is székelyföldi sportoló nyert, a csíkszeredai Tămîrjan Róbert végzett az élen.

Kovács Szabolcs a dobogó legmagasabb fokán Fotó: Forrás: Tuzson Ágnes

Kovács Szabolcs szerint, lévén, hogy első kiírás volt Călăraşi-on, rendben volt a szervezés, némi apróbb hiányosságokkal, de egy jó hangulatú, barátságos, gyors verseny volt. „Én az olimpiai távon vettem részt, amely 1500 méter úszásból, 40 km kerékpározásból és 10,5 km futásból állt, amit 2 óra 9 perc alatt sikerült befejeznem, és ez elég volt a győzelemhez. A párom Tuzson Ágnes, és a sportegyesületünk (Peak Performance) tagjai, Bálint Réka és Koter Adél a félironman távnak megfelelő Half distance távon vettek részt, ami 1900 méter úszásból, 90 km kerékpározásból és 21 km, azaz egy félmaratonnyi futásból áll. Ezen a távon székely dobogó született, Tuzson Ágnes első lett, Balint Réka második, Koter Adél pedig harmadik helyen fejezte be a versenyt” – ismertette a részleteket Kovács Szabolcs a Székelyhonnak.

Béres Hunor megnyerte a sprint távot Fotó: Forrás: Béres Szabolcs

Kiemelte, teljes mértékben meg van elégedve a teljesítményével, az eddigi legjobb formáját tudta hozni, nagyon erős volt a bringázása (a 40 km-t kerek 1 óra alatt sikerült teljesíteni), ezt követően még erősebbre sikeredett a futás része (36 perc, 50 másodperc – 3:33/1000 m átlagsebesség).

Béres Hunor Fotó: Forrás: Béres Szabolcs

Mint mondta, a versenyszezon most nemrég kezdődött és még messze a vége, a csapatuk nagy része a Nagyváradi XMan Románia versenyre készül, ahol Ironman, fél-Ironman és olimpiai távokon fognak részt venni.

Tămîrjan Róbert Fotó: facebook/ Danubeman Triathlon Festival

„Nagy kíváncsisággal utaztunk el a versenyre, mert először volt rendező Călărași. Nagyon jól alakultak a dolgok, jól ment a verseny, tetszett az útvonal, jó volt a hangulat. Büszkék vagyunk, hogy sikerült összehozni a székely pódiumot. Bemelegítettünk ezzel a versennyel, két hét múlva vár ránk Nagyváradon az Ironman próba” – mondta el megkeresésünkre Bálint Réka.

Jakab-Benke Hajnalka a dobogó legmagasabb fokán (középen) Fotó: Forrás: Jakab-Benke Hajnalka

Jakab-Benke a tengerparton remekelt

Tizenharmadik alkalommal adott otthont a román tengerparti település, Május 2 a Triatlon Fără Asfalt (Triatlon aszfalt nélkül) elnevezésű versenynek, amelyen a sepsiszentgyörgyi Jakab-Benke Hajnalka is rajthoz állt. A sepsiszentgyörgyi sportoló a 30–39 éves nők között fölényes győzelmet aratott, csapatával pedig a női stafétában első helyen végzett. A megmérettetés a halászcsárdánál lévő móló körbeúszásával kezdődött, kerékpárral száguldoztak gyönyörű tájakon, majd futottak a homokban Vama Veche településig és vissza. Idén közel 300 versenyző teljesítette a 900 méteres úszást, a 31 kilométeres terepkerékpározást és a 6 kilométeres futást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.