Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Kiváló évet zárt a székelyudvarhelyi birkózás

Zátyi Tibor 2024. január 09., 13:31

Habár több mint egy éve nincs felnőtt birkózócsapata Székelyudvarhelynek, az utánpótlásban továbbra is pezseg az élet: a számtalan országos dobogós helyezés mellett két Balkán-bajnoki cím és egy Eb-bronzérem is a vitrinbe került.

Kiváló évet zárt a székelyudvarhelyi birkózás
Galérianézet
Lőrincz Magor kiváló évet zárt, Balkán-bajnok, Eb-bronzérmes, U15-ös országos bajnok és Román Kupa-győztes Fotó: Székelyudvarhelyi ISK

Huszonöt érem az országos bajnokságokon és Román Kupában, három kontinentális érem – két Balkán-bajnoki cím és egy Európa-bajnoki bronz –, a marosvásárhelyiekkel közösen két csapatbajnoki aranyérem az U20-ös és az U15-ös korosztályban, az U17-eseknél pedig ezüst – összegzi röviden tavalyi évüket Katona László, aki fiával, Zsolttal közösen irányítja az edzéseket a Székelyudvarhelyi Iskolás Sportklubnál.

Kicsiktől a nagyokig, népes az udvarhelyi birkózás utánpótlása Fotó: Katona László

„Az a furcsa helyzet van a romániai birkózásban, hogy a jelenlegi szabály szerint a Román Kupa győztese szerepel a Balkán-bajnokságon és az Eb-n. Az országos bajnokságot az év végére teszik, amikor nagyjából nincsen tétje az aranyéremnek, hiszen az RK-győztes visz mindent, közülük válogatják ki, hogy ki fogja képviselni Romániát a nemzetközi megmérettetéseken” – vázolta a helyzetet Katona László.

Eseményben gazdag évet zártak tanítványai, hiszen közel húsz versenyen szerepeltek, a fiatalok anyaországi és külföldi viadalokon egyaránt gyűjtötték a tapasztalatot. Katona kiemelte, hogy az évzárón rangsorolták sportolóikat,

az első helyre a Balkán-bajnok és Európa-bajnoki bronzérmes Lőrincz Magor, a második pozícióba testvére, az ugyancsak Balkán-bajnok Balázs került, és két 3. helyet osztottak ki, ezeket Kacsó Bendegúz és Verestóy Árpád foglalták el.

A Lőrincz-testvérek, Magor és Balázs és edzőjük, Katona László Fotó: Facebook/Székelyudvarhelyi ISK-Birkózás

Működik az utánpótlás, vannak gyerekek, de hogy kiknek neveljük ki, nem tudjuk – tette fel a költői kérdés Bodrogi Csaba, a Székelyudvarhelyi Iskolás Sportklub birkózóedzője. „Habár az ISK-nál nekünk az a dolgunk, hogy keressünk új tehetségeket, a fiatalokat elindítsuk a birkózópályán, személy szerint a szívem nagyon fáj, hogy nincs felnőtt csapata a városnak. Nincs, amit csináljunk, a felnőtt együttes megszűnése nagyon rosszul esett, lelkileg megviselt, hogy senkit sem érdekel a sorsa, hogy a közvélemény és a város vezetése ennyire közömbös, emiatt a visszavonuláson is elgondolkodtam” – emelte ki Bodrogi. Hozzátette, hogy sajnos nincs akkora támogatottsága a birkózásnak Székelyudvarhelyen, mint amit megérdemelne, az iskolákból nehezen engedik el a fiatalokat, pedig nagyon jók az edzési körülmények.

„Hosszú évek óta tettük-vettük a dolgokat, szívvel-lélekkel neveltük a gyerekeket, kicsit bele is fáradtam. Nincs már meg bennem az a tűz, mint a pályám elején. 1988-tól vagyok edző, 33 éves koromban már bajnokcsapatom volt a 20 éveseknél, több mint tizenöt csapatbajnoki címet szereztünk. Most ismét a legkisebbekkel dolgozom, mivel az előző generációm kiment, közben besegítek László Szabolcsnak is” – sorolta a birkózóedző.

Egy új generáció felépítésébe fogtak az U13-as és U15-ös korosztályban, a fiatalok pedig kezdik szállítani az eredményeket is.

„Sajnos vannak veszteségeink is, hiszen ez a korosztály nagyon érzékeny, rohamosan bővül az érdeklődési körük, így többen abbahagyják a sportolást. Ennek ellenére tavaly az egyik legjobb évet zártuk, sikerült Călărași-on az országos bajnokságon harmadik helyet szereznünk” – mondta el megkeresésünkre László Szabolcs.

Az ISK birkózóedzője rámutatott, hogy csapatuk kizárólag hazai sportolókból áll, és nagy köszönet jár a korondi műhelynek is, amely továbbra is nagy szerepet játszik az udvarhelyszéki birkózás előrehaladásában. „A régi szokásokat vissza kell hozni, megteremteni, hogy magunk között versenyezzünk, az országos bajnokságok előtt kiválasszuk a legjobbakat, hogy sokkal felkészültebbek legyünk ezeken a versenyeken” – folytatta.

Az előző évből kiemelte, hogy több éves szünet után az ISK-val karöltve sikerült ismét megszervezni a Verestóy Tibor Emlékversenyt, amelyen három országból 245 sportoló vett részt. „Szerepeltünk egy magas színvonalú moldovai versenyen is, ahol hat keleti ország legjobb korosztályos birkózói vettek részt és Nagy Tibor révén első helyet szereztünk, ez az eredmény is bizonyítja, hogy ez a generáció jó tud lenni” – közölte László Szabolcs, majd kiemelte, hogy 2023-ban sikerült a Székelyudvarhelyi Városi Sportklubon belül elindítani a birkózó-szakosztályt. Elindult a toborzás, jelenleg közel húsz gyerek jár edzésekre, Juon Mihály vezeti az edzéseket.

A korondi birkózók csapata Fotó: Forrás: Balázs Imre

A korondi gyerekek a Székelyudvarhelyi ISK-t képviselik, Balázs Imre, Józsa Gábor és Balázs Zsolt edzők irányításával a magyar bajnokságban is tisztesen helyt álltak, hiszen az U11-es, U13-as és U15-ös ob-ről is érmekkel tértek haza.

„A magyar bajnokságban Kiskunfélegyházával közös csapatunk van, a gyerekek egyéniben is versenyeznek ott. Ez jó nekünk, mivel a több verseny több lehetőséget jelent a fejlődésre. Nagy segítségünkre vannak a szülők is, akik sokszor viszik versenyekre a kicsiket. Sikeres év volt, habár keveset tudunk edzeni, és teremhiányunk is van, elégedetten zárhattuk 2023-at. Vannak ügyes, tehetséges sportolóink, majd meglátjuk, hogyan tovább. Most készülünk a Lőrincz Márton Emlékversenyre, ami január 20-án lesz” – összegzett Balázs Imre.

A korondi birkózók csapata Fotó: Forrás: Balázs Imre

A 2023-as év összegzését Ambrus Sándorral, a Székelyudvarhelyi Fások SK elnökével zártuk. „2022 végén meg kellett hozzunk egy nagyon nehéz döntést, hogy a Fások SK-t nem indítjuk a felnőtt csapatbajnokságban. Akkor felajánlottuk a polgármesteri hivatalnak, hogy a Fások SK nem fog forrásokra pályázni a vissza nem térítendő pályázatoknál, ez pedig alapul szolgálhat annak, hogy a Városi Sportklubon belül elindítsák a birkózószakosztályt. Úgy látom, történtek előre lépések, így újabb bástyája épül a birkózósportnak. A felnőtt birkózást továbbra is a Fások SK-n belül képzeljük el, a 2023-as évet pedig pozitív eredményekkel zártuk, hiszen Gergen Zoltán a Román Kupában ezüst-, míg az egyéni országos döntőn bronzérmes lett. Az ifjúságiak eredményeihez pedig csak gratulálni tudok, megelégedéssel látom, hogy komoly és eredményes munka folyik a műhelyekben, és reméljük, hogy ebből majd a Fások is tud majd hasznot húzni” – jegyezte meg Ambrus Sándor.

Gergen Zoltán a Román Kupa dobogóján Fotó: Fások SK

Az udvarhelyszéki birkózás eredményei 2023-ban

U13-as országos bajnokság
1. hely – Kacsó Ábel, Moldován Vencel,
2. hely – Tófalvi Tamás,
3. hely – Barabás Ágoston Anna, Fülöp Kristóf, Nagy Tibor, Pap Balázs, Kiss Hunor,
5. hely – Derzsi Balázs.

U15-ös országos bajnokság
1. hely – Lőrincz Magor,
2. hely – Fülöp Kristóf, Verestóy Árpád,
3. hely – Kacsó Ábel.

U15-ös földharc országos bajnokság
1. hely – Bereczi Bálint, Csíki Zoltán
2. hely – Verestóy Árpád
3. hely – Berkeczi Attila, Szilágyi Bálint, Bálint Alexandra

U15-ös Román Kupa
1. hely – Fülöp Kristóf, Lőrincz Magor
3. hely – Kacsó Ábel, Verestóy Árpád.

U15-ös csapatbajnokság
1. hely – Marosvásárhely, Székelyudvarhely és Korond közös csapata

U17-es sportiskolás országos bajnokság
2. hely – Oláh Gergő, Lőrincz Magor, Kacsó Bendegúz, Mihály Ákos
3. hely – Lőrincz Balázs, Márton Zsolt

U17-es Román Kupa
3. hely – Lőrincz Balázs, Kisfaludi Bence, Lőrincz Magor, Kacsó Bendegúz

U17-es országos bajnokság
3. hely – Lőrincz Balázs

U17-es csapatbajnokság
2. hely – Marosvásárhely és Székelyudvarhely közös csapata

U20-as országos bajnokság
2. hely – Deák Attila
2. hely – Lőrincz Balázs

U20-as Román Kupa
2. hely – Lőrincz Balázs

U20-as csapatbajnokság
1. hely Székelyudvarhelyi ISK és a Marosvásárhelyi ISK közös csapata

Felnőtt Román Kupa
2. hely – Gergen Zoltán

Felnőtt egyéni országos bajnokság
3. hely – Gergen Zoltán

Strandbirkózás
U13-as országos bajnokság
1. hely – Moldován Vencel,
2. hely – Barabás Ágoston Anna,
3. hely – Kacsó Ábel, Tófalvi Tamás.

U17-es országos bajnokság
1. hely – Lőrincz Magor

Magyar országos bajnokság
U11-es korosztály:
2. hely – Varga Dorottya,

U13-as korosztály:
1. hely – Kacsó Ábel, Tófalvi Tamás, illetve Barabás Ágoston Anna,
2. hely – Varga Dorottya,
3. hely – Fülöp Kristóf, Moldován Vencel.

U15-ös korosztály:
1. hely – Lőrincz Magor
3. hely – Kacsó Ábel

U15-ös csapatbajnokság:
2. hely – Kiskunfélegyháza és Korond közös csapata

U15-ös Európa-bajnokság
3. hely – Lőrincz Magor

U15-ös Balkán-bajnokság
1. hely – Lőrincz Magor

U17-es angol bajnokság
1. hely – Lőrincz Balázs

U17-es világbajnokság, Isztambul
nyolcaddöntős – Lőrincz Balázs

U17-es Balkán-bajnokság
1. hely – Lőrincz Balázs

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.