Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Kis kerékpárosok nagy székelyföldi versenye

Székely Sport 2022. június 17., 20:19

Kétnapos nemzetközi kerékpáros viadal helyszíne lesz hétvégén Csíkszereda és környéke: szombaton és vasárnap rendezik meg a 5. Novák Cycling Academy Kupa küzdelmeit. A 18 éven aluliak számára kiírt verseny alatt szombaton Csíkszereda központjában, vasárnap pedig a Csíkszereda és Csíkszentmárton közötti 123B jelzésű megyei úton lesznek útlezárások.

Kis kerékpárosok nagy székelyföldi versenye
A verseny során a fiatalokon és a kerékpársport népszerűsítésén lesz a hangsúly Fotó: Facebook/Novak Cycling Academy

Az eseményt felvezető, pénteken este a csíksomlyói Park Hotel konferenciatermében megtartott sajtótájékoztatón Traian Goga, a Román Kerékpáros-szövetség (FRC) főtitkára, Györfy Zoltán versenyigazgató és Tatár Előd, a házigazda Novák Cycling Academy képviselője ismertette a versennyel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat.

Elhangzott, hogy szombaton délelőtt 10 órától Csíkszereda központjában zajlik a Kritérium verseny, a lezárt utcai körpályán zajló viadal, amelynek során a versenyzők korosztályuk függvényében teljesítik az 1 km-es pályát.

Vasárnap a mezőnyverseny szerepel a programban, a sportolók

a Csíkszereda – Csíkszentlélek – Mindszent – Csíkszentgyörgy – Csíkszentmárton útvonalon, a 123B jelzésű megyei úton tekernek majd.

A főtitkár elmondta, hogy a különböző korosztályokban összesen 123 sportoló áll majd rajthoz, és ez a verseny a legfontosabb felmérője a romániai kerékpársport utánpótlásának a jövő héten esedékes országúti bajnokság előtt.

Balról jobbra: Györfy Zoltán, Traian Goga és Tatár Előd Fotó: Veres Nándor Fotó: Veres Nándor

„Romániából és a Moldova Köztársaságból érkeztek fiatal kerékpárosok. Az előzőleg bejelentkezett magyarországi és az ukrajnai csapatok, sajnos, saját hazájukban zajló versenyeken érdekeltek, ezért kellett lemondják a mi versenyünket” – mondta el Goga.

Korcsoportok: gyerek D2 (5–6 évesek), gyerek D1 (7–8 évesek), gyerek C (9–10 évesek), gyerek B (11–12) évesek, gyerek A (13–14 évesek), kadét-korosztály (15–16 évesek) és ifjúságiak (17–18 évesek).

Tatár Előd, a Novák Cycling Academy képviselője örül, hogy ilyen szép számban neveztek sportolók a versenyükre, a vetélkedő egyik célja pedig a kerékpározás népszerűsítése, azért zajlik majd a városközpontban a Kritérium verseny. „Szervezünk egy gyermekeknek szóló kerékpáros ügyességi versenyt a csíkszeredai központi parkban, ez szombaton 16:30-tól 19 óráig tart, és a kiépített akadálypályán bárki végigmehet” – nyilatkozta Tatár. A házigazda Novák Cycling Academy minden korosztályban képviselve lesz a hétvégi próbákon.

Györfy Zoltán elmondta, hogy a romániai kerékpársportban jelenleg tapasztalható egy generációs űr, kevés a profi versenyző, és éppen ezért örül, hogy hangsúlyt kapnak az utánpótláskorúak számára kiírt versenyek.

Útlezárások

Szombaton 10 és 16 óra között Csíkszeredában, a központi park körül kialakított 1 km-es szakaszon, a Temesvári sugárút Sapientia egyetem és a Vár tér közötti részén, illetve a Nicolae Bălcescu és a Mihai Sadoveanu utcákban lesznek útlezárások.

Vasárnap 8.40 és 19 óra között a 123B jelű megyei úton Csíkszereda – Csíkbánkfalva – Csíkszentmárton között lesznek útlezárások, de a szervezők félóránként a feltorlódó autósort átengedik.

A kerékpárosokat motorosok, a Safety Bike tagjai kísérik, és arra kérik az autósokat, hogy figyeljék a motoros felvezetők és a közlekedésrendészek utasításait.

Országos bajnokág Székelyföldön

A sajtótájékoztató végén, újságírói kérdésre válaszolva, Traian Goga elmondta, hogy Románia 2022. évi országúti kerékpáros bajnokságának szintén Hargita megyében lesz a főhadiszállása – Marosfő központtal. Június utolsó hétvégéjén – a tervek szerint – az egyéni időfutamot a 13B országúton Gyergyószentmiklós és a Bucsin tető között rendezik, a mezőnyversenyt pedig Udvarhelyszék déli részén, Oklánd és Barót között.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.