Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Jubileumi ünnepség a Felcsíki Műjégpályán

Dobos László 2022. december 09., 14:53

Tizenegy évvel ezelőtt egy egészen különleges és egyedülálló összefogás eredményeként elkészült a mai, fedett formájában a Felcsíki Műjégpálya, amely azóta számtalan országos és nemzetközi sportrendezvénynek szolgált helyszínéül.

Jubileumi ünnepség a Felcsíki Műjégpályán
Balról jobbra Kozma Ervin, ifj. Antal Előd és Nagy Attila Ferenc Fotó: Forrás: Felcsík SK

Ezen kívül a régió tömegsportjában, illetve amatőr sportjában is hatalmas szerepet játszik. A Felcsíki Sport Klub jégkorongos, műkorcsolyás és gyorskorcsolyás foglalkozásai, valamint a Székelyföldi Jégkorong Akadémia programjainak egy jelentős része szintén ott zajlik.

A jégpálya felépítése és fenntartása által egy olyan modellt sikerült gyakorlatba ültetni Székelyföldön, amely országos összevetésben sem gyakori. A tízéves évfordulót a járványhelyzet miatt nem sikerült megünnepelni, ezért egy esztendővel később 10+1 éves jubileumi ünnepségre kerül sor december 10-én, szombaton 17.30-tól a Felcsíki Műjégpályán.

Az ünnepi alkalomra színes programokkal készültek, amelynek fénypontja egy gálamérkőzés lesz az elmúlt években visszavonult gyergyói és csíki hokilegendák részvételével. A szombat esti gálameccsen a két csapat keretét a következő egykori jégkorongozók alkotják majd.

Fotó: Forrás: Felcsík SK

Csík: Ruczuj Gellért, Sprencz István, Flinta Botond, Antal István, János Imre, Hozó Levente, Moldován Ervin, Antal Zsombor, Antal Norbert, Bíró Tamás, Tankó Attila, Péter Levente.Gyergyó: Szakács Szabolcs, Nagy Levente, Góga Attila, Pál Zsombor, Molnár Szabolcs, Ambrus Zoltán, Farkas Csaba, Molnár Zoltán, Elekes Darabont Hunor, Sára Tibor, Barabás László és Balla Szabolcs.
A kispadról Gál Sándor, illetve Kémenes Balázs irányítja majd az együtteseket.

 Felvezető sajtótájékoztató

A hétvégi ünnepség előtt Nagy Attila Ferenc, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezető igazgatója, a Felcsík SK korábbi munkatársa, ifj. Antal Előd mentoredző, a felcsíki hokiműhely szakmai vezetője és Kozma Ervin a Felcsík SK tartott sajtótájékoztatót.

A szakemberek röviden áttekintették az elmúlt bő 10 évet, felelevenítették a kezdeti időszakot, amikor Kurkó János György és a köré csoportosuló lelkes sportbarátok, támogatók nagyot álmodtak, és elkezdték felépíteni azt, ami a legfiatalabb generációk számára már adottság.
A Felcsíki Műjégpályán zajló sportélet fenntartása egy önkormányzati fejlesztési társulás, a Csíki Jégkorong KFT és a Felcsík SK együttműködése révén valósul meg. A fejlesztési társulásban felcsíki önkormányzatok, közbirtokosságok és a megyei tanács vesz részt. A másik két jogi személyt is nagyjából ugyanezek a résztvevők tartják fent, a sport klub működétetésében Csíkszereda is részt vállal. A jégpálya fenntartása évente megközelítőleg 180 ezer eurót, a tevékenységek szervezése körülbelül 40 ezer eurót igényel.

Fotó: Forrás: Felcsík SK

Az eredményes közös gondolkodásnak és hatékony cselekvésnek köszönhetően Felcsíkon mintegy 450 gyerek tanult csak 2022-ben korcsolyázni, mintegy 160 gyerek pedig jégkorongozni. Ezen kívül gyorskorcsolya és műkorcsolya szakosztály is működik a Felcsík SK égisze alatt.
Elhangzott, hogy a tizenegy éves jégpálya igazán nagy hatással volt a régió sportéletére.

Az említett eredmények mellett érdemes szót ejteni az amatőr sportolóknak nyújtott szolgáltatásokról, vagy arról is, hogy évente átlagosan tíz nemzetközi tornának ad otthont a létesítmény. Itt szervezi ugyanis a Székelyföldi Jégkorong Akadémia a Kárpát-medencei Magyar Liga versenyhétvégéit, de az Európai Egyetemi Jégkorong Liga két tornája is zajlott már Karcfalván. Ugyanakkor hétről hétre felnőtt román bajnoki meccsek helyszínéül is szolgál a Felcsíki Műjégpálya. A legnagyobb presztízsű rendezvényre pedig 2023 áprilisában kerül majd sor, amikor is az Egyetemi Jégkorong Világkupa keretében Kanada, az Amerikai Egyesült Államok, Szlovákia vagy éppen Svédország lakja be a jégpályát.

A szombati program
17.30 Rövidpályás gyorskorcsolya bemutató
17.40 Műkorcsolya bemutató
17.50 Ünnepi beszédek
18.10 Emlékplakettek átadása
18.20 Közös fotó
18.50 Jégkorong: bemutatómérkőzések (U8-U23)
20.00 Gálamérkőzést felvezető beszédek
20.15 Gálamérkőzés: Gyergyó-Csík
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.