Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Jelentős nemzetközi érdeklődés övezi az idei Kendo Román Kupát

Székely Sport 2023. március 22., 12:18

Az országos Kendo, Iaido és Jodo Egyesület a hétvégén 29. alkalommal rendezi meg a Ploiești melletti Blejoi község sportcsarnokában a Kendo Román Kupát. A marosvásárhelyi Kashi Kendo Klub nyolc taggal (versenyzők, szervezők és bírók) vesz részt.

Jelentős nemzetközi érdeklődés övezi az idei Kendo Román Kupát
Idén tíz országból több mint 150 kendoka vesz részt a Román Kupa küzdelmeiben Fotó: Pinti Attila

A Román Kupa első kiadására a kendo romániai megjelenése után alig három évvel, 1993 őszén került sor. Azóta évi rendszerességgel kerül megszervezésre, mindössze három évben maradt el. Hosszú ideig szinte kizárólag hazai vívók szerepeltek, ez kezdett megváltozni az utóbbi tíz évben, amikor a szomszédos országok kendo gyakorlói egyre komolyabb érdeklődést kezdtek mutatni.

Nagy valószínűség szerint ezt segítette az egyesület vezetőségének azon döntése is, hogy a színvonal növelésének érdekében magas fokozatú külföldi bírókat és vizsgáztatókat is kezdett meghívni. Mindezek ellenére a Román Kupa sosem tett igazán jelentős nemzetközi hírnévre. Mostanáig.

A 1990–2010 közötti időszakban a Magyar Kendo Szövetség által évi rendszerességgel szervezett Hungária Kupa és szeminárium volt gyakorlatilag az egyetlen igazán komoly színvonalú kendo esemény Közép-Kelet-Európában. Ide zarándokolt el minden balkáni kendoka, hogy szakmai tudását érdemben és természetesen számunkra is elérhető áron fejleszteni tudja.

Később, a 2010-es évek második felére a hirtelen felfejlődő Szerb Kendo Szövetség által szervezett Belgrád Kupa lett a régió másik legjelentősebb eseménye, ahol az egész kontinens versenyzői találkoztak és bambusz kardjaikat keresztezve tapasztalatot cseréltek.

A pandémia éveiben ezek az események természetesen szüneteltek, a Szerb Szövetség pedig nehézségekkel küzdve a pandémia végén sem indította újra ezt a rendkívüli eseményt.

Ilyen körülmények között a Román Kupa iránti érdeklődés hirtelen megnövekedett. Bár a részvevők száma a korábbi években is gyakran elérte a száz főt, idén tíz országból (Belgium, Bulgária, Észak-Macedónia, Moldova, Olaszország, Szerbia, Törökország, Ukrajna, Új-Zéland és a házigazda Románia) jön több mint 150 kendoka,

így az esemény minden szempontból rekord méretű a hazai kendo eddigi történelmében.

Ehhez a rendkívüli érdeklődéshez hozzájárul a Tsukuba egyetemmel és a Japán Nagykövetséggel kialakított jó kapcsolat, valamint az is, hogy a nemzeti válogatott és a hazai kendo bírók egyre jobban és látványosabban szerepelnek a nemzetközi porondon.

Az esemény szervezése teljes mértékben a hazai sportegyesületek tagjainak önkéntes munkájával történik. A költségeket legnagyobb részben a részvételi díjakból fedezik. A nézők számára a belépés ingyenes, a nyitóceremónia szombaton reggel kilenc órakor zajlik. További információk az országos egyesület honlapján valamint a Facebook oldalán találhatók.

Józsa Levente

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.