Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Incze Tamás második lett Bukarestben, karnyújtásnyira a bajnoki cím

Dobos László 2023. szeptember 07., 10:59

Nyolc év kihagyás után újra driftversenyt rendeztek a Román Parlament körüli utcákon – Bukarestben, ahol hat ország közel 70 pilótája versenyzett. A csíkszeredai Incze Tamás kitűnő eredményt ért el, második lett a SemiPro kategóriában.

Incze Tamás második lett Bukarestben, karnyújtásnyira a bajnoki cím
Galérianézet
A driftversenyeken gyakoriak az ütközések Fotó: Mikola Julcsi

Két kategóriában közel 70 versenyző állt rajthoz a bukaresti versenyen – szeptember első hétvégéjén. A Pro kategóriában a dobogó első és harmadik fokán bolgár pilóták végeztek, második pedig a brassói Gabriel Imre lett. A SemiPro kategória első helyén szintén bolgár versenyző zárt, második pedig a csíkszeredai Incze Tamás lett BMW E46-os versenyautójával. Ezzel az eredménnyel a székelyföldi megerősítette első helyét a bajnokság összetett rangsorában.

Incze Tamás mesélt a versenyről: „A Román Országos Drift (RoDrift) bajnokság 4., azaz utolsó előtti fordulója Bukarestben zajlott, egy igen tekintélyes helyszínen, a parlament előtt (Piața Constituției). Majdnem 70 pilóta tette tiszteletét ezen a versenyen – hat különböző országból.

Be kell vallanom, eddigi karrierem során ez volt a legnehezebb és legmegterhelőbb verseny a számomra. A pálya a megszokott tempónál jelentősen gyorsabb volt, és egyáltalán nem veszélytelen. Több baleset volt, szinte óránként történtek a nagyobbnál nagyobb ütközések, több tucat autó lett használhatatlan már a verseny kezdete előtt.

Rajt előtt, Incze Tamás autója Fotó: Mikola Julcsi

Nem kíméltek engem sem a beton korlátok, az első edzésen sikerült megismerkednem velük, az első kanyart követően néhány centivel elszámoltam magam, így csúszás közben 100 km/óra feletti sebességgel súroltam az autó hátsó felével a korlátot, ami jelentős kárt tett az autóban. A csapat rögtön ennek javításán dolgozott, ellenben a javítást követően mindössze egy kör megtételen után ismételten technikai problémánk adódott. Sajnos, emiatt a kvalifikáció előtti edzések nagy részét ki kellett hagynom, mindössze néhány perccel a kvalifikáció kezdete előtt tudta a csapatom újra üzemképessé tenni az autót.

Félve álltam a rajthoz, kevés edzőkör volt bennem, és az autóban sem bíztam igazán, de sikerült 6. helyre kvalifikálni, aminek kifejezetten örültem. Jöhettek a párbajok! Ennek edzéseihez bizakodva álltam rajthoz, egy kezdett kicsit a bátorságom is vissza térni. Néhány kör után azonban újabb baleset történt, ezúttal egy éppen velem párbajozó pilóta ütközött igen nagy sebességgel a betonfalnak, mindössze néhány centire mellettem.

Incze Tamás. A legeredményesebb székelyföldi drift-versenyző Fotó: Pinti Attila

A fal visszadobta az autót éppen elém, mindent megtettem, hogy elkerüljem az ütközést, de így is összeért a két autó, nekem is megkárosítva néhány létfontosságú futómű-elemet. A szerelő-csapatom ismételten lehetetlent nem ismerve éppen a verseny kezdete előtti pillanatokra újra használhatóvá tette az autót. Jöhettek az éles párbajok.

Az erős nemzetközi mezőny ellenére eljutottunk a legjobb négy közé, onnan pedig egészen a döntőig meneteltünk, és a dobogó második fokán fejeztük be a versenyt. Ezzel stabilan tartjuk pozíciónkat az összetett ranglista élén, most már karnyújtásnyira van a bajnoki cím, de koránt sem dőlhetünk hátra, még teljesíteni kell a záró futamon.

Hálás köszönettel tartozom az egész csapatnak – Mihály Beáta, András Zsolt, Berecki Mihály, Csóti László és Incze Zoltán – továbbá Miklós Lászlónak és csapatának a kitartó és önzetlen munkáért, illetve mindazoknak, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy drift-bajnoka legyen Székelyföldnek”.

Incze Tamás ütközése a betonfallal Fotó: Ioniță Alexandra

A 2023-as román driftbajnokság 4. fordulójának végeredménye

Pro-kategória: 1. Petyo Radicsev (Bulgária), 2. Jordan Mladenov (Bulgária), 3. ifj. Gabriel Imre, 4. Ivan Bojkov (Bulgária).

SemiPro-kategória: 1. Kristian Karageorgiev (Bulgária), 2. Incze Tamás, 3. Anasztaszija Mariszenkova (Ukrajna), 4. Cătălin Calotă.
A 2023-as bajnokság utolsó versenyét, a döntőt szeptember 29. és október 1. között rendezik a marosvásárhelyi Transilvania Motor Ringen.

Mit a drift? Mit pontoznak?

A drift vagy drifting (szabad fordításban: csúsztatás, sodródás) az autó tökéletes uralásának és irányításának látványos demonstrálása oly módon, hogy az autó lehetőleg egy centimétert se haladjon a szokásos módon egyenesen. A sportág hasonlít a ralihoz, azonban itt nem az idő és a sebesség számít, hanem a stílus és a kanyartechnika.
A drift lényege, hogy az autó hátulját a túlkormányozottságból fakadó kitörésekor a kanyarban csúszásban kell tartani anélkül, hogy az autó megtapadjon. Ahhoz, hogy a csúszást minél tovább fenntartsuk, tökéletes kormányzásra és gázpedálkezelésre van szükség. A drift tehát kifejezetten a hátsó kerékmeghajtású autók és azok pilótáinak művészete.
A drift bírálása hasonló a hódeszkához, a freestyle snowboardéhoz. A drift verseny kvalifikációból, és ennek eredménye alapján a legjobb 32/16 pilóta egyenes kieséses rendszerben történő küzdelméből áll. Bójákkal és más jól látható tárgyakkal jelölik a pálya (a pontozott szakasz) kezdetét és végét, a kanyarok külső és belső érintési pontjait, és a gyorsító szakaszt. A pontozásnál a legfontosabb szempontok az ívek bevétele, a sebesség, az autó keresztben haladásának szöge és az összkép, amit a versenyző a futama alatt sugároz.
(Forrás: Wikipedia.)
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.