Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Incze Tamás dobogós hellyel kezdte a romániai driftbajnokságot

Dobos László 2023. május 26., 12:02 utolsó módosítás: 2023. május 26., 12:19

Elkezdődött a 2023-as román driftbajnokság. A versenyautók látványos csúsztatásról szóló, nagy nézettségnek örvendő sportág nyitóversenyét Bukarestben rendezték, ahol a csíkszeredai Incze Tamás az előkelő harmadik helyen végzett.

Incze Tamás dobogós hellyel kezdte a romániai driftbajnokságot
Galérianézet
Népes tábor előtt zajlott a megmérettetés Fotó: Forrás: Incze Tamás

Népes közönség előtt, a bukaresti Román Nemzeti Aréna szomszédságában rendezték az idei román drift-bajnokság első versenyét, a háromnapos eseményre négy ország több mint 50 pilótája nevezett. A verseny után megkerestük Incze Tamást, ő mesélt a versenyről.

„Az első nap edzéssel telt, igyekeztünk a tavalyihoz képest jelentősen tempósabb pályához finomhangolni az autó beállításait. Nagy kihívást jelentett számomra az új vonalvezetés, sokat küszködtem az autóval és önmagammal is.

A második nap viszonylag kecsegtetően indult, már a nap elején sikerült jó köröket autózni, így magabiztosan vágtunk neki a kvalifikációnak, ami újra felülmúlta elvárásainkat, hiszen sikerült kvalifikálni – az első helyről!

Fotó: Forrás: Incze Tamás

Jó kis jutalom volt ez mindannyiunk számára az átszenvedett első nap után. Bizakodva vágtunk neki a párbajoknak, nagyon kellett figyelni, hiszen óriásit nőtt az idei színvonal. Egyre több a rutinos pilóta, erős autókkal, szóval nem volt könnyű dolgunk.

Hatalmas nyomás nehezedett rám és az egész csapatra, több ezer néző látogatott ki a versenyre, nagyon erős mezőnyben kellett helytállni, érezhető volt a felénk irányuló elvárás is a múlt évi eredményeknek köszönhetően. A kvalifikációt követően létrejött sorrend alapján, a legjobb 16 Semi-Pro pilóta vívott csatát kieséses rendszerben.

Fotó: Forrás: Incze Tamás

Első csatánk rögtön egy bolgár pilótával (Szvetoszlav Iliejev) volt. Érdemes megjegyezni, hogy a bolgár pilóták komoly ellenfélnek számítanak a román bajnokságban, bajnokok kerülnek ki közülük, rendszeresen dobogós helyezéseknek örvendhetnek. Ennek ellenére sikerrel vettük az akadályt, bejutottunk a legjobb 8 közé. Az igazi fejtörés viszont ezután következett, hiszen a top 8-as párbajunk a mezőny egyik kiemelkedő tehetségével, Andrei Toriaival volt.

Olyannyira szoros csatát vívtunk,hogy a pontozó bírok az első párbaj után döntésképtelenek voltak, döntetlen esetén pedig meg kell ismételni a párbajt. Annyira feszült hangulatú párbaj volt ez, hogy a teljes nézőközönség állva tapsolt és várta a végkifejletet.

Hajszál híján, de sikerült megnyerni a párbajt, bejutottunk a legjobb négy közé, az elődöntőben pedig egy régi baráttal, Ștefan Zaharievel kellett csatázni. Sajnálatos módon az igen szoros korábbi párbaj megtette pszichológiai hatását, így alulmaradtunk, és a versenyt a dobogó harmadik fokán fejeztük be. Erős kezdésnek mondható az idei szezon, hiszen dobogós helyezéssel indítottuk az idei évet.

Incze Tamás harmadik lett a nyitóversenyen Fotó: Forrás: Incze Tamás

A kvalifikációért járó tíz pontnak köszönhetően a bajnokság összesített tabelláján a harmadik helyet foglaljuk el mindössze 1 ponttal lemaradva a második helyezett mögött. Újult erővel és rengeteg tanulsággal készülünk a második fordulóra, erre csak három hetünk van.

Hálás köszönettel tartozom az egész csapatnak (Mihály Beáta, András Zsolt, Berecki Mihály, Csóti László, illetve Miklós László és csapata) az önzetlen munkáért, illetve a támogatóinknak hogy mindez létre jött” – nyilatkozta Incze Tamás.

A román driftbajnokság első versenyének dobogósai

Pro kategória: 1. Nicola Popov, 2. Jordan Mladenov, 3. Natalia Iocsak, 4. Sorin Ene.
SemiPro kategória: 1. Cătălin Calotă, 2. Ștefan Zaharie, 3. Incze Tamás, 4. Rareș Onciuleanu.

Mit a drift? Mit pontoznak?

A drift vagy drifting (szabad fordításban: csúsztatás, sodródás) az autó tökéletes uralásának és irányításának látványos demonstrálása oly módon, hogy az autó lehetőleg egy centimétert se haladjon a szokásos módon egyenesen. A sportág hasonlít a ralihoz, azonban itt nem az idő és a sebesség számít, hanem a stílus és a kanyartechnika.
A drift lényege, hogy az autó hátulját a túlkormányozottságból fakadó kitörésekor a kanyarban csúszásban kell tartani anélkül, hogy az autó megtapadjon. Ahhoz, hogy a csúszást minél tovább fenntartsuk, tökéletes kormányzásra és gázpedálkezelésre van szükség. A drift tehát kifejezetten a hátsó kerékmeghajtású autók és azok pilótáinak művészete.
A drift bírálása hasonló a hódeszkához, a freestyle snowboardéhoz. A drift verseny kvalifikációból, és ennek eredménye alapján a legjobb 32/16 pilóta egyenes kieséses rendszerben történő küzdelméből áll. Bójákkal és más jól látható tárgyakkal jelölik a pálya (a pontozott szakasz) kezdetét és végét, a kanyarok külső és belső érintési pontjait, és a gyorsító szakaszt. A pontozásnál a legfontosabb szempontok az ívek bevétele, a sebesség, az autó keresztben haladásának szöge és az összkép, amit a versenyző a futama alatt sugároz.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.