Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Fekete fellegek a romániai sísport felett

Dobos László 2022. szeptember 30., 12:15

Sok év után idén ősszel először történik meg, hogy a romániai síválogatottak nem tudnak elutazni a specifikus, havas őszi felkészülésre. Az ok: az öt szakággal működő román síszövetség az elmúlt évek költségvetésének alig 12 százalékát kapta idén a minisztériumtól.

Fekete fellegek a romániai sísport felett
A román síszövetségnek a most következő 2022–2023-as szezonra egyetlen leje sem maradt Fotó: Pinti Attila

Az elmúlt napokban gyermekeknek rendeztek nyári biatlonbajnokságot Hargitafürdőn, ahol végig jelen volt Puiu Gaspar, a Román Sí- és Biatlonszövetség (FRSB) főtitkára. A sífutás, alpesi sí, biatlon, síugrás és hódeszka szakágakkal működő szövetség vezetőjét arról kérdeztük, hogyan zajlik a válogatottak felkészülése a közelgő téli szezonra.

„Bár téli sportokról beszélünk, egy jó ideje nyáron és ősszel is vannak versenyeik. Kinyúlt a téli sportok versenyidénye. Sportolóink folyamatosan készülnek, megtartjuk a hazai versenynaptárban szereplő vetélkedőket, ilyen ez a hargitafürdői gyermekbajnokság is. Viszont a sportminisztérium által minimálisra csökkentett finanszírozás arra kényszerít, hogy a válogatottak Romániában maradjanak, itthon készüljenek. Sajnos ősszel még nincsenek megfelelő, a külföldiekhez hasonló havas felkészülési lehetőségeink itthon. Ennek ellenére abban bízunk, hogy a nemzetközi téli szezon kezdetén biatlonban, sífutásban, síugrásban, snowboardban és alpesi síben is lesznek képviselőink a világkupaversenyeken” – mondta el Gaspar a Székelyhonnak.

Puiu Gaspar: „Évtizedek óta nem történt meg, hogy a válogatottakat ne tudjuk kiküldeni októberben vagy novemberben gleccserre, specifikus felkészülésre” Fotó: Pinti Attila

Arra a kérdésünkre, hogy mit jelent az alulfinanszírozás, az előző évekhez viszonyítva mennyi pénzt kaptak, a főtitkár a következőket nyilatkozta:

Alig 12 százaléka az előző esztendők éves költségvetésének. Az öt szakág számára a 2022-es költségvetésünk 1,5 millió lej, ebből fizetjük a bért a minisztériumnak, fizetések, és egy kevés pénz marad felszerelésekre… A most következő 2022–2023-as szezonra egyetlen lejünk sincs.

De ennek ellenére a Román Olimpiai Bizottság (COSR) segítségével felkészítjük az ifjúsági olimpiai központokban lévő sízőinket a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF), amelyet februárban rendeznek Olaszországban, Friuli-Venezia-Guliában, ahol minden bizonnyal szép számmal lesznek székelyföldi sportolók. De elkezdődik a kvalifikáció a 2026-os téli olimpiára is, amelynek helyszíne szintén Olaszország. Remélem, felsőbb, politikai szinten is megértik, hogy a téli sport terén történő beruházások nagyon fontosak minél több, hagyománnyal rendelkező megyében, mert csak így tudjuk növelni a piramis alapját: azt, hogy minél szélesebb legyen a válogatási lehetőség, minél több gyerek sportoljon.

A 21. század harmadik évtizedében nem kellene megtörténjen, hogy 15–20 gyerekre csupán négy fegyver jusson a versenyeken”

– hangsúlyozta Gaspar.

A síszövetség első emberét arról is kérdeztük, milyenre sikeredett a nemrég Barcarozsnyón megrendezett nyári síugró-világkupaverseny. Megtudtuk, hogy nagy erőfeszítések árán sikerült egy jó versenyt összehozni, és bízik abban, hogy Románia a következő években is házigazdája lehet az ehhez hasonló világeseményeknek.

Szomorúan és kiábrándultan említette meg, hogy bár többször és időben meghívta a rozsnyói világkupára Novák Károly Eduárd sportminisztert, a politikus még csak válaszra sem méltatta a síszövetséget.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.