Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Elkezdődött a 2. sicSPORT konferencia

Dobos László 2024. május 23., 12:46

A sport területén dolgozó székelyföldi szakemberekkel népesedett be csütörtökön reggel a Csíki Mozi, elkezdődött 2. sicSport elnevezésű sportkonferencia. Pap Zsolt szervezővel a csíkszeredai esemény céljáról, meghívottjairól és témáiról beszélgettünk.

Elkezdődött a 2. sicSPORT konferencia
Galérianézet
Bartalis Balázs a finn, a svéd és a svájci jégkorong kulturális és módszertani sajátosságai témakörben tartott előadást Fotó: Borbély Fanni

– Milyen céllal jött létre a konferencia, milyen pluszt nyújt az idei esemény a tavalyihoz képest?

– Abból indultunk ki, hogy az elmúlt években hihetetlenül nagy volt a fejlődés a székelyföldi sportéletben, az intézményesülés, az infrastruktúra és a létszámbővülés terén. Közben pedig azt tapasztaltuk, hogy nincsenek meg azok a szakmai fórumok, amik szükségesek lennének, hogy a szakemberek folyamatosan fejlődni tudjanak, egymástól, illetve kívülről jövő szakemberektől tanulhassanak. Egyszerűen ezen szerettünk volna változtatni a sicSPORT konferenciával, és lehetőséget teremteni a folyamatos fejlődésre, párbeszédre.

Az egyértelmű számunkra, hogy a szakembergárda fejlődése meghatározó hatással tud lenni a sportélet egészére. És ebben szeretnénk szerepet vállalni.

A konferencia szervezői, Horvát Tamás és Pap Zsolt Fotó: Borbély Fanni

Alapvetően a tavaly jól bevált receptet követjük. A konferencia első napja színesebb, több izgalmas, friss területet mutat be a sport eltérő ágazataiból. A második napon sokkal inkább edzéselméletre, fizioterápiára, rehabilitációra, erőnléti felkészítésre fókuszálunk. Annyi újdonság mindenképp van idén, hogy a konferencia mellett a nulladik napon egy önálló eseménnyel, egy sportolói workshoppal bővültünk. Az sikeresen lezajlott szerdán, nagy örömünkre valamivel több, mint száz érdeklődő fordult meg rajta.

– Kik a szervezők, és milyen anyagi háttérből sikerült megvalósítani a kétnapos eseményt?

– Az esemény szervezője a sicSPORT, amely Horvát Tamás és jómagam, Pap Zsolt együttműködéséből jött létre. A szervezési feladatokat teljes egészében mi ketten látjuk el, de számos partner támogatására tudtunk idén is számítani. Van, aki anyagi, van, aki szakmai jellegű támogatást nyújt.

Fotó: Borbély Fanni

– Az idei előadások közül melyiket tartja a legérdekesebbnek, a leghasznosabbnak?

– Az előadások között nagyon nehéz különbséget tenni. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy minden meghívottunk a maga területén nemzetközi mércével mérve is magas színvonalat képvisel. Nyilván vannak köztük ismertebb nevek, mint a korábbi kézilabdás szövetségi kapitány, Mocsai Lajos, a 16 olimpiai- és paralimpiai bajnokot segítő Lénárt Ágota sportpszichológus, pszichoterapeuta, az európai topligákat megjárt, illetve a székelyföldi származású Bartalis Balázs jégkorongedző.

De mind a 13 előadónk felkészült, és izgalmas szakmai háttérrel rendelkezik, úgyhogy rengeteget lehet tanulni tőlük.

Az idei SixSport konferencia programja Fotó: Pap Zsolt

– Bárki részt vehet az előadásokon?

– Az előadások bárki előtt nyitottak, jegyet online lehet vásárolni egészen csütörtök estig. Elsősorban sportban dolgozó szakembereknek, edzőknek, sportolóknak, menedzsereknek, testnevelő tanároknak, rehabilitációs szakembereknek ajánlott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.