Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Elhunyt Nagy Ferenc, aki Székelyudvarhelyre hozta az asztaliteniszt

Székely Sport 2022. augusztus 08., 11:20 utolsó módosítás: 2022. augusztus 08., 13:37

Egész élete, munkássága az asztaliteniszről szólt. Hazahozta, tanította, kiváló sikereket ért el. Emlékként a nevét viseli a helyi edzőterem.

Elhunyt Nagy Ferenc, aki Székelyudvarhelyre hozta az asztaliteniszt
Nagy Ferenc 77 évet élt Fotó: Beliczay László

Nagy Ferenc, a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub elnöke, a Székelyudvarhelyi Iskolás Sportklub asztalitenisz szakosztályának korábbi vezetője, a jelenlegi székelyudvarhelyi asztalitenisz alapjainak megteremtője vasárnap délután eltávozott az élők sorából – tájékoztatott az udvarhelyi csapat hivatalos oldalán.

A zetelaki származású Nagy Ferenc 1960-ban került a gimnáziumba, tizenévesként az Akarat Sportklubnál pingpongozott. Katonai szolgálata után Kudzsíron végzett technikumot, ott és akkor fedezte fel az addigiaktól eltérő új asztaltitenisz-játéktechnikát. Onnan hazatérve ezt kezdte terjeszteni az udvarhelyi klubteremben.

Rögtön megjelentek az eredmények is, az első csapata 1970-ben az országos csapatbajnokság bronzérmét szerezte meg a 10-12 évesek korosztályában. Ezt követően tette le az edzői képesítést, taníthatta tovább a gyerekeket az Akarat Sportegyesület égisze alatt, majd a közben létrejött Sportiskola trénere lett.

Egyre-másra érték el a fiatalok a jó eredményeket, 1971-ben már országos ifjúsági A-osztályos csapata volt Székelyudvarhelynek, miközben a gyerekcsapatok is remekeltek. Beneveztek a felnőtt bajnokságba is és nem sokkal később, 1976-ban a Sepsiszentgyörgyön megtartott feljutási tornát sikerült megnyerni, ettől kezdve napjainkig mindig volt együttese a városnak az első vagy a második értékcsoportban.

Az ő nevéhez fűződik tehát, hogy Székelyudvarhely vitathatatlanul Románia egyik megkérdőjelezhetetlen asztalitenisz-fellegvára lett nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek között is.

Volt szövetségi edző is, nyugdíjazásáig a sportiskolánál dolgozott, de azt követően is majdnem minden nap az edzőteremben volt, tanította, egyengette a sportolók útját. Megélhette, hogy az őáltala létrehozott gárda újból visszajutott a Szuperligába, az európai kupaporondon szerepel.

2021 decemberétől az ő nevét vette fel, Nagy Ferenc edzőteremnek nevezik a stadion mellett található sportlétesítmény. 77 évet élt.

„Megannyi tehetség felfedezése fűződik a nevéhez, a bajnokok névsorát hosszan lehetne sorolni, a keze alól kikerült játékosok mind áldozatos munkáját dicsérik. Az ő élete egyet jelentett az asztalitenisz és a gyerekek szeretetével, a minőségi asztalitenisz oktatásával. Az élete volt az asztalitenisz” – áll a székelyudvarhelyi klub búcsúztatójában.

Temetése szerdán 16 órától lesz a szombatfalvi temetőben.

0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.