Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Elhunyt Balló Ferenc, a csíkcsomortáni születésű birkózó Európa-bajnok

Dobos László 2023. október 17., 14:09 utolsó módosítás: 2023. október 17., 14:13

Szegényebb lett a székelyföldi sportélet: 92 éves korában elhunyt a romániai birkózósport egyik legnagyobb alakja, Balló Ferenc Európa-bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes sportoló. Balló Csíkban született, de életének nagy részét Marosvásárhelyen élte le.

Elhunyt Balló Ferenc, a csíkcsomortáni születésű birkózó Európa-bajnok
Galérianézet
A csomortáni születésű Balló Ferenc 1957-ben, 58-ban és 59-ben is országos, illetve Balkán-bajnok lett Fotó: Dobos László archívuma

Balló Ferenc 1932. október 22-én született Csíkcsomortánban, a település ma Csíkpálfalva része. A Székely Herkulesnek becézett sportoló a katonaság alatt kezdett el sportolni, visszaemlékezései szerint szerint 1953 nyarán a nagybányai kaszárnyában dolgozott ácsként, amikor az egyik tiszt felfigyelt a derékig levetkőzött székely legényre, akinek tökéletesen kidolgozott felsőteste volt. Rákérdeztek, hogy mit sportolt, és nagyon meglepődtek, hogy addig semmit. Először a súlylökés ábécéjét tanítottak meg neki, és különösebb erőfeszítés nélkül lökte a golyót 15 méteren felülre, és ezzel a belügyi egységek (ahová tartozott Balló határvadász alakulata) dinamoviadáját is megnyerte.

A 87 kg-os Balló Ferenc akcióban Fotó: Dobos László archívuma

Később kiszúrta őt egy birkózóedző, elvitték birkózóversenyre, ahol két verseny után már válogatott tag lett. A katonaság után Marosvásárhelyen folytatta pályafutását. Ő volt az első romániai szabadfogású birkózó, aki dobogóra állhatott egy világversenyen: kétszeres világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok. Részt vett a tokiói és mexikói olimpiai játékokon, háromszor nyert Balkán-bajnokságot és tizenötször szerzett román bajnoki címet.

Balló Ferenc 1964-ben Budapesten nyert versenyt Fotó: Dobos László archívuma

Az 1965-ös manchesteri világbajnokságon a csomortáni Balló Ferenc ezüstérmes lett. Akkortájt volt egy szabály, mely kimondta: ha a világbajnokságot európai nyeri, akkor hivatalból megkapja az Európa-bajnoki címet, ha nem, akkor a sorrendben a világbajnok után következő európai versenyző lesz a kontinensbajnok. Balló lett tehát 1965-ben az Európa-bajnok.

Szeretett nosztalgiázni. Balló Ferenc marosvásárhelyi otthonában. Mögötte érmei Fotó: Dobos László archívuma

Visszavonulása után edzőként dolgozott a Marosvásárhelyi Maros Sportklub színeiben, tanítványa volt többek között Ambrus Lajos és Simon László, ez utóbbi a romániai birkózás eddig egyetlen szabadfogású világbajnoka. 2016-ban Csíkcsomortán díszpolgárrá választotta.

Balló Ferenc Marosvásárhelyen hunyt el, október 16-én, életének 92. évében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.