Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Csúcsformában harcolná ki az olimpiai részvételt Biró Krisztián

Horváth Bálint Ottó 2024. február 21., 17:54

Először birkózott a felnőttek mezőnyében a bukaresti Európa-bajnokságon a Marosvásárhelyi ISK-VSK sportolója. A gyulakutai származású Biró Krisztián egyértelmű célja, hogy kijusson az idei párizsi olimpiára.

Csúcsformában harcolná ki az olimpiai részvételt Biró Krisztián
Biró Krisztiánnak két lehetősége van arra, hogy olimpiai kvótát szerezzen Fotó: Facebook/Federatia Romana de Lupte

Egy nyert és egy vesztes mérkőzés után Biró Krisztián a negyeddöntőben búcsúzott a hétvégen a román fővárosban befejeződött kontinenstornától. A 74 kilogrammos súlycsoportban a legjobb tizenhat között sikerült győznie a belga színeket képviselő Ibrahim Ruszlanovics Veliev ellen, a következő körben azonban alulmaradt a magyar, de orosz származású Murad Kuramagomedovval szemben.

Ez volt az első felnőtt Európa-bajnokságom, még csak 21 éves vagyok, most kezdtem ebben a mezőnyben birkózni. Számomra minden verseny nagy lehetőség a tapasztalatgyűjtésre.

Nem panaszkodhatom, két mérkőzésen bizonyíthattam, összességében egy nagyon jó felkészítő megmérettetés volt” – nyilatkozta a Székely Sport érdeklődésére Biró Krisztián.

A többszörös országos bajnok, a korosztályos Európa- és világbajnokságon is érmet nyert tehetséges birkózó kiemelte, az elvárása magával szemben, mint mindig az éremszerzés, de ezt sajnos ezúttal nem sikerült teljesítenie. Igazából viszont nem is ez a viadal számít az év legfontosabb versenyének számára, mivel tavasszal még következnek kvalifikációs viadalok az idei párizsi olimpiára való kijutásért.

Biró Krisztián egyértelmű célja ugyanis az, hogy kijusson az ötkarikás játékokra, emiatt rengeteget készül, és több edzőtáborban vesz részt.

Fotó: Facebook/Federatia Romana de Lupte

Két lehetősége van arra, hogy kvótát szerezzen. A következő megmérettetése áprilisban lesz Bakuban, ahol az európai birkózók küzdenek meg egymással, és az első két hely valamelyikén kell végezzen, májusban pedig Isztambulban a világkvalifikációs versenyen az első három helyezett jut ki az olimpiára.

Jól haladok a célom elérése felé és szerintem az európai kvalifikációs versenyre elérem a csúcsformámat”

– jegyezte meg bizakodva Biró Krisztián.

A Marosvásárhelyi ISK-VSK sportolója ismertette, hogy nagyon kemény mezőnyben kell helytálljon, az ő súlycsoportja az egyik legerősebb kategóriának számít. Ebben ugyanis sok a honosított orosz versenyző, aki más országot képvisel, emiatt nagyon megnehezítik a dolgukat. Példaként megemlítette, hogy amennyiben egy versenyen húszan szerepelnek egy súlycsoportban, abból biztos, hogy tíz orosz származású. Oroszországban ugyanis annyira erős a nemzeti bajnokság, hogy a birkózóknak nagyon nehéz kijutni egy Európa- vagy világbajnokságra, ezért úgy döntenek, hogy inkább egy másik országot képviselnek.

Öt román, három magyar érem Bukarestben

A román fővárosban az elmúlt héten zajlott Európa-bajnokságon a házigazda küldöttség egy arany- (Andreea Beatrice Ana, 55 kg), két ezüst- (Katerina Zelenih, 65 kg és Alexandra Anghel, 72 kg) és két bronzérmet (Denis Florin Mihai, 55 kg és Răzvan Arnăut, 60 kg) szerzett, míg a magyar csapat három bronzot nyert Nagy Bernadett, Muszukajev Iszmail és Vlagyiszlav Bajcajev révén.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.