Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Csúcs Klaus veterán világbajnok lett sítájfutásban

Dobos László 2023. február 14., 13:27

A norvégiai Beitostølen volt a házigazdája az elmúlt napokban a sítájfutók veterán világbajnokságának, amelyen három kontinens húsz országából, több körosztályban több százan álltak rajthoz. A székelyföldiek közül Csúcs Klaus korosztályos világbajnok lett, Szép Zoltán pedig dobogós helyezéseket ért el.

Csúcs Klaus veterán világbajnok lett sítájfutásban
Székely sítájfutók a veterán világbajnokságon. Balról jobbra: Szép Zoltán, Csúcs András és Csúcs Klaus Fotó: Forrás: VSK Csíkszereda

Kitűnő hóviszonyok és remek körülmények között zajlott az elmúlt napokban a sítájfutók Masters (veterán) világbajnoksága, amelyen a legfiatalabb résztvevők 35 évesek voltak, a legidősebbek pedig közel 90 évesek, többnyire skandinávok. A rajtnál ott voltak a sportág egykori kiválóságai, mint például Sigurd Dæhli, aki a nyolcvanas években sítájfutásban és tájfutásban is nyert aranyérmet Norvégiának, de szintén versenyzett Eivind Tonna, vagy Øystein Kvaal Østerbø, mindannyian nyomot hagytak az elitsportban.

A veterán világbajnoksággal párhuzamosan zajlott a sítájfutó világkupa is, amelynek az utolsó állomása volt Beitostølen.

Sajnos a Román Tájfutó-szövetség pénzhiányra hivatkozva, egyetlen sportolót sem nevezett a világkupára, így Csúcs Klaus és Szép Zoltán is kénytelen volt a legfiatalabb veteránok között indulni.

Az első versenynapon a hosszútávú versenyre került sor, amely sűrű havazásban zajlott és 15 kilométeres pályát kellett teljesíteni. A 35 évesek korosztályában a finn Lauri Leinonen bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte ért célba a VSK Csíkszeredát képviselő Szép Zoltán és harmadik helyen a szintén csíki születésű, már több mint tíz éve Svédországban élő Csúcs Klaus, aki az IFK Mora színeiben versenyzett. A 60 évesek korosztályában Csúcs András nem tudta megvédeni tavalyi világbajnoki címét, a 23. helyen végzett.

A második napon a sprintversenyre került sor, amelyet Csúcs Klaus magabiztosan megnyert, Szép Zoltán pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel, Csúcs András pedig a 21. lett.

A harmadik versenynapon egy nagyon érdekes középtávú versenyt rendeztek, amely során a 35 évesek korosztálya 11 kilométert kellett teljesítsen. Az érmekért való harcban szoros küzdelem alakult ki a két csíki és a finn Lauri Leinonen között, a pálya első felében még Szép Zoltán vezetett, de a leggyorsabbnak végül Csúcs Klaus bizonyult, aki 54 másodperces előnnyel ért célba a finn sítájfutó előtt, 16 másodperccel később pedig Szép is megérkezett a harmadik helyre. Csúcs András 25. lett korosztályában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.