Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Bizonyítottak az amerikai egyetemi bajnokságokon a marosvásárhelyi úszók

Székely Sport 2024. március 15., 12:40 utolsó módosítás: 2024. március 15., 12:47

Az Amerikai Egyesült Államokban tanuló Marosvásárhelyi VSK úszói kiemelkedő eredményeket értek el az egyetemi bajnokságokon.

Bizonyítottak az amerikai egyetemi bajnokságokon a marosvásárhelyi úszók
Daniel Nicușan hat (jobbról), Mészáros Balázs két érmet szerzett. Archív Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi klub három sportolója, Daniel Nicușan, Mészáros Balázs és Fángli Henrietta (az úszók szakmai felkészítését a VSK-tól Bartalis Károly edző segíti) több érmet szereztek és egyéni rekordokat is felállítottak.

Daniel Nicușan az America East Conference Championship 2024-en (Amerika Keleti Konferencia bajnoksága) indult, amelyen négy aranyérmet (100 és 200 yard mellen új egyetemi csúcsot úszott, 200 vegyesen és a 4x50 yardos gyors váltóval), egy második (a 4x100-as vegyes váltóval) és egy harmadik (a 4x50-es vegyes váltóval) helyet szerzett.

Emellett néhány külön elismerésben is részesült (AESD Championship Swimmer of the Meet Award és David Alexander Award, utóbbit azzal érdemelte ki, hogy négy év alatt ő szerezte a legtöbb pontot a konferencia bajnokságon), az Amerika Keleti Konferencia pedig felírta a nevét a 2023–2024-es All-Academic Teambe.

Fotó: Haáz Vince

Mészáros Balázs négy egyéni számban (100 yard mell, 100 pillangó, 200 mell, 200 vegyes) indult a Dél-Atlanti Konferencia bajnokságon, és mindegyikben egyéni csúcsot úszott. Két érmet gyűjtött, 200 yard mellen konferencia bajnoki címet nyert, 200 vegyesen a dobogó második fokára állt. Ezen kívül három váltóversenyben is képviselte az egyetemét (4x50 gyors, 4x200 gyors, 4x100 vegyes). A fiú egyetemi csapat a második helyen végzett a konferenciában, úgy, hogy az év elején negyediknek rangsorolták őket és Balázs szerezte a legtöbb pontot az egész konferenciában – első éves tanulóként.

Az Amerikai Országos Egyetemi Szövetség által rendezett versenyre viszont nem sikerült kijutnia, B szintidőt úszott 200 yard mellen, 200 vegyesen és 100 mellen. A kijutáshoz A szint kellett volna, amihez a legközelebb 200 mellen állt, mindössze fél másodpercre maradt el ettől.

Fotó: Haáz Vince

Fángli Henrietta a 2024 BIG 12 Conference Championship elnevezésű versenyen vett részt, ahol 100 yard mellen negyedikként zárt, ezzel a 25. helyen kvalifikált az NCAA Division 1 Championshipre (Amerikai Egyetemi Bajnokság), és ő volt az egyetlen úszó a csapatból, aki kijutott erre a viadalra.

Megnyerte a B döntőt 200 mellen, így összesítésben a kilencedik lett, az ideje NCAA B szintre volt elegendő, és mivel 100-on továbbjutott, így ezt a versenyszámot is úszhatja majd az NCAA bajnokságon, míg a csapatversenyben a második helyet szerezték meg az egyetemével.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.