Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Biró Sándor újra szenior ACO-sakkvilágbajnok lett Krétán

Dobos László 2021. október 10., 20:03

Görögországban rendezték október 1–10. között az idei ACO szenior sakkvilágbajnokságot, melyen 19 ország 173 sakkozója hét értékcsoportban küzdött a világbajnoki érmekért. A főcsoportban Biró Sándor végzett az első helyen.

Biró Sándor újra szenior ACO-sakkvilágbajnok lett Krétán
Galérianézet
A főcsoport díjazottjai, balról jobbra: Daniel King, Tobias Hirneise, Suad Osmanbegović, Biró Sándor, Nigel E. Povah és Falco Bindrich Fotó: Forrás: Biró Sándor

A Kréta-szigeteken található Fodele Beach szállodában rendezett vébé főcsoportja székelyföldi sikerrel zárult: Biró Sándor nemzetközi mester nagy küzdelemben, fél pont előnnyel végzett az élen és ACO szenior világbajnoki címet szerzett.

Biró jó hajrájának köszönheti sikerét, a 8. fordulóban legyőzte Bermuda olimpiai válogatottjának játékosát, aki ezután „besegített” Birónak, legyőzte a nagy rivális angol nemzetközi mestert. Az utolsó fordulóban az Osmanbegović–Biró játszma nagy küzdelemben döntetlennel végződött, és ez a székely sakkozónak aranyérmet ért.

A hét csoport világbajnokai a két ACO rendezővel. Balról a negyedik Biró Sándor Fotó: Forrás: Biró Sándor

A főcsoport díjazottjai: 1. Biró Sándor 5,5 pont (a 9 lehetségesből), 2. Nigel E. Povah (Anglia) 5 pont, 3. Suad Osmanbegović (Szlovénia) 4 pont.

Biró Sándor (piros blúzban) az utolsó fordulóban a világbajnoki címért küzd, mellette a nagy rivális angol Povah a fejét fogja, már bajban van a bermudai Black ellen Fotó: Forrás: Biró Sándor

A Marosvásárhelyi ISK edzője, Gál Imola Katalin a C csoportban játszott és 5 pontot szerzett, de sajnos nem sikerült érmes helyen végeznie.

Gál Imola-Katalin Fotó: Forrás: Biró Sándor

A német rendezők a 2400 Élő-pont alatti sakkozókat 200 pontonként csökkenve hét értékcsoportba rangsorolták. Biró Sándor (Csíkszeredai Caissa Sakk Klub) a 2200 Élő-pont alattiak B versenyén indulhatott volna, de a rendezők az előző világbajnokságokhoz hasonlóan ezúttal is a főcsoportba rangsorolták. A ditrói születésű Biró először 2017-ben Kosz szigetén szerzett ACO világbajnoki címet, majd 2018-ban a Krétán rendezett első ACO szenior világbajnokságot is megnyerte.

Az ACO-ról röviden

Az ACO (Amateur Chess Organization) megnevezése ellenére félprofi szervezet. A német Lothar Hirneise tíz évvel ezelőtt felismerte azt a tényt, hogy a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) világbajnoki rendszere mellett esélyt kellene adni másoknak is a cím megszerzésére, hiszen jelenleg Magnus Carlsentől nehéz elhódítani a világbajnoki koronát. Hirneise két fia, Tobias és Jens segítségével megalapította az ACO-t, melynek munkáját Falco Bindrich nagymester is segíti. 2012-ben Dubaiban kezdődött az első ACO-világbajnokság, azóta a létszám egyre csak nőtt, így 2017-ben már 30 ország 315 sakkozója játszott a görögországi tornán. A siker hatására a rendezők a szenioroknak is kiírtak világbajnokságot.

A Németországot képviselő cseh sakklegenda, Vlastimil Hort nagymester előadása Fotó: Forrás: Biró Sándor

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.