Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Biró Sándor Aradon is megnyerte a veteránok sakkversenyét

Székely Sport 2023. augusztus 18., 15:20

A hat versenyből álló sakk Grand Prix Románia sorozat negyedik viadalát Aradon rendezték, ahol a 65 éven felüliek között a csíkszeredai Biró Sándor végzett az élen. Neki ez a második győzelme a sorozatban, korábban a brassói megmérettetésen is első lett.

Biró Sándor Aradon is megnyerte a veteránok sakkversenyét
Biró Sándor, az aradi GP verseny díjazásán Fotó: Biró Zoltán

A 175 ezer euró összdíjazású aradi tornán (a júliusi brassói versenyhez hasonlóan) klasszikus játékidővel játszottak. A Maros parti város felújított Kaszinójában a romániai nyílt versenyek eddigi rekordja dőlt meg, hiszen 28 ország 424 sakkozója (köztük 24 nagymester és 42 nemzetközi mester) ült asztalhoz.

Nagy küzdelmek után 7,5 ponttal hármas holtverseny alakult ki az élen, de bármennyire is furcsa, az érmesek nem találkoztak egymással. Ez is jelzi, hogy nagy létszám esetén nem elegendő a 9 forduló.

A Buchholz középértékelés szerint a győzelemmel járó ötezer eurót a 22 éves örmény Haik M. Martirosyan (2683) nagymester nyerte, a 19 éves amerikai Hans Moke Niemann (2660) és a külső körön feljövő, 24 éves észak-macedóniai Nikola Nikolovski (2361) előtt.

Biró Sándor, az aradi GP verseny díjazásán Fotó: Biró Zoltán

A 7 pontosok 11 fős mezőnyéből csak heten kaptak díjat, köztük volt a román Mircea Emilian Pârligras és a magyar Kántor Gergely nagymester is. A nők díját Alessia Mihaela Ciolacu kapta, a 18 éves tavalyi felnőtt női román bajnok 6 ponttal nemzetközi mesteri normát is teljesített. Különdíjban részesültek az Élő-pontosok legjobbjai is, de a veteránokról sem feledkeztek meg.

Csíkszereda sportpályázatán nyert pénz segítségével versenyezve, a júliusi brassói sikert megismételve, ezúttal is a csíkszeredai Caissa Sakk Klub versenyzője, Biró Sándor nemzetközi mester lett a 65 év felettiek legjobbja. A díjat Arad polgármestere, Călin Bibarț adta át.

Az aradi sakk GP nyílt versenyének dobogósai (jobbról) Fotó: Biró Zoltán

Biró Sándor számára az igazi megmérettetés a Szicília szigetén, a Palermo melletti Terrasiniben ősszel esedékes FIDE szenior világbajnokság lesz, mely az egyetlen verseny a világon, ahol a győztes nagymesteri címet is kap.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.