Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

Az ideinél nagyobb költségvetésből gazdálkodhat jövőre a román sportminisztérium

Dobos László 2021. december 29., 11:34

Novák Károly Eduárd miniszter szerint 2022-ben több pénz jut a romániai sportnak. Idén 521 millió lejt kapott a sportminisztérium, jövőre pedig 571 millió lejes költségvetést hagytak jóvá. A tárcavezető szerint a pénzeket januárban osztják szét a szakszövetségeknek.

Az ideinél nagyobb költségvetésből gazdálkodhat jövőre a román sportminisztérium
A Csíkszeredai Sportklubnál nagyon várják az új költségvetést. A koronavírus-járvány miatt üres lelátók vagy félház előtt rendezett meccsek nagy bevételkiesést jelentettek Fotó: Pinti Attila

A költségvetés jóváhagyása után elhangzott, hogy a szakszövetségeknek az eredmények alapján szeretnék szétosztani a pénzeket. „Kevés olyan jól szervezett szövetség van, mint amilyen az evezősöké, az asztaliteniszezőké vagy az úszóké. A többieknek irányt kell mutatni.

Azt szeretnénk, hogy a többi szövetség is fektessen be az utánpótlás-nevelésbe és a paralimpiai sportokba. És ez nem opcionális, hanem kötelező elvárás lesz”

– nyilatkozta Novák.

Tavaly 481 millió volt az ifjúsági és sportminisztériumnál a sportra fordított összeg, 2022-ben pedig ez 571 millió lesz. A most záruló esztendőben három európai szintű, Romániában rendezett bajnokságot finanszíroztak, az asztaliteniszezőkét, az atlétákét és a sporttáncosokét. 2021-ben a szakszövetségek 128 millió lejt kaptak, a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) 111,7 milliót, a sportminisztériumhoz tartozó 48 klub pedig 164 milliót.

Novák jó ötletnek tartja, hogy nemrég a minisztériumtól levált az ifjúsági államtitkárság, mert most jobban tudnak fókuszálni a sportra. A 2022-es esztendőben a sportminiszter azt szeretné elérni, hogy az eddigi bonyolult finanszírozási rendszer leegyszerűsödjön, ezért

az olimpiai bizottság fogja az ötkarikás játékokra készülő sportolók költségeit rendezni, a sportminisztérium pedig az európai és világbajnokságokkal kapcsolatos kiadásokat.

Székelyföldön az egyik legnagyobb, sportminisztérium által finanszírozott klub a jégkorongban a közös magyar-román hokibajnokságban, az Erste Ligában címvédő Csíkszeredai Sportklub. Hodos László, a Sportklub elnöke kérdésünkre elmondta, még nem lehet tudni mekkora lesz, illetve mikortól elérhető a csíkszeredai klub számára a 2022-es költségvetés. „2021-ben nagyon szűkös volt a költségvetésünk, jelenleg sem rózsás a helyzet, de reménykedve várjuk a büdzsé leosztását” – fogalmazott Hodos.

Pénz a labdarúgó-utánpótlásnak

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) nem részesül állami támogatásban, eddig nem kapott pénzt a költségvetésből, a sportminisztériumtól. Novák ezen változtatni szeretne. A 2022-es esztendőben az FRF-hez csatlakozott klubok kérhetnek a szaktárcától támogatást az utánpótlás-nevelésre. „A mi gyermekeink, és természetes, hogy az állam befektet a gyermekek jövőjébe. A Román Labdarúgó-szövetségnek van egy külön projektje az utánpótlásképzésre, az elképzelés az, hogy javuljon a romániai labdarúgás szintje, felzárkózzon újra az európai élmezőnyhöz.”

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.