Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A végéhez közeledik a Caissa nemzetközi sakkverseny

Dobos László 2021. augusztus 26., 17:09 utolsó módosítás: 2021. augusztus 26., 17:11

Csak két forduló maradt hátra a csíkszeredai Caissa Sakk Klub idei nemzetközi sakkfesztiváljának klasszikus versenyéből. A főcsoport ötödik fordulójában az élmezőnyben izgalmas csaták zajlottak.

A végéhez közeledik a Caissa nemzetközi sakkverseny
Galérianézet
Ördög Ákos (balról) és Daniel-Cristian Pădurean döntetlenje Fotó: Biró Zoltán

A Sapientia egyetem termeiben zajló viadalon az éllovas Marius Manolache legyőzte a mesterhármassal rajtoló Alin Ardeleanu nemzetközi mestert, aztán a korábbi csíki versenyek hatszoros győztese, Barátosi Dániel nemzetközi mester sötéttel nyert a 14 évesek román bajnoka, Andrei Filip ellen.

A 18 éves magyarországi fiúk rangsorát vezető 17 éves budapesti Karácsonyi Gellért FIDE-mester döntetlent ért el az első számú kiemelt Andrei Istrățescu nagymester ellen.

A 76 éves vak Dorina Florea legyőzte Mihai Tătart Fotó: Biró Zoltán

A Moldova-köztársaságbeli Szergej Vedmediuc nemzetközi mester az Ardeleanu elleni súlyos vereség után talpra tudott állni, ezúttal a 16 éves Ștefan Fabian Mazilut győzte le. A 10 éves budapesti Karácsonyi Bánk mesterhármast ért el, a 12 éves román bajnok Matei Andrei Coicevet győzte le és már 77 Élő-pont nyereséget könyvelhet el. Nővére, Karácsonyi Kata számára nem volt kedvező a klasszikus verseny, az idén öt hónap alatt 480 Élő-t összegyűjtött 14 éves David Maier-Donici (Marosvásárhelyi ISK) ellen szenvedett vereséget.

A marosvásárhelyi ISK 9 éves tehetsége, Ștefan Aurelian Butuza is 211 Élő-t nyert az idén, most a csíkszeredai Ördög Róbert legyőzésével már újabb +94 pontnál áll!

Manolache (balról) legyőzte Ardeleanut Fotó: Biró Zoltán

Öt forduló után Marius Manolache (2517) és Barátosi Dániel (2329) állnak az élen 4,5-4,5 ponttal, őket Ioan Cosma, Szergej Vedmediuc és Lucian Ioan Filip nemzetközi mesterek követik 4-4 ponttal.

Barátosi Dániel (jobbról) nyert Andrei Filip U14-es román bajnok ellen Fotó: Biró Zoltán

Székelyek uralják az ifik versenyét

A 15 éven aluliak számára kiírt 8. Balogh János emlékversenyén öt forduló után Bencze Mátyás (Székelyudvarhelyi ISK) és a gyergyóalfalvi Kiss Hanna (Marosvásárhelyi ISK) áll az élen 4-4 ponttal, a 3,5 pontos Kiss Abigél (Marosvásárhelyi ISK), Antonya Zsombor (Székelyudvarhelyi ISK), Raluca Cristiana Cazacu (Moldova Köztársaság) és Léstyán Péter (Csíkszeredai Jövő SK) előtt.
A Caissa SK honlapján (www.caissa.ro) látható fotókat Biró Zoltán készítette. Szombaton 9 órától rapid és vasárnap 9 órától villámversenyre kerül sor, a FIDE-pontszerző tornákra a leigazolt sakkozók nevezhetnek.

Kocsis Miska tanulmányfejtő emlékverseny

A csíkszeredai nemzetközi sakkfesztiválon kiértékelték a tanulmányfejtő Kocsis Miska Emlékversenyt, ahol a következő eredmények születtek.

U8: 1. Sántha Lajos 11 pont, 2. Anastasia Badea 10 pont, 3. Luca Donici-Maier 10 pont.
U10: 1. Maria Olivia Pop 12, Sofia Olariu-Chiluț 12, Matei Bănică 10.
U12: 1-2. Kiss Hanna és Kiss Abigél 11-11, Léstyán Péter 10.
U15: 1. Bencze Mátyás 11, 2. Antonya Zsombor 10, 3. Pálfi Tamás 9.

A főcsoportban hárman fejtették meg hibátlanul a 12 tanulmányt, egyenlő pont esetén az elhasznált gondolkodási idő számított. A budapesti Karácsonyi Gellért volt a gyorsabb, így ő győzött (11 perc és 14 másodperc), 2. David Saioc (26 perc és 47 mp), 3. Barátosi Dániel (30 perc és 46 mp).

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.