Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A szellemi sport fővárosa lesz Csíkszereda, jubiláló sakkverseny

Dobos László 2022. augusztus 18., 16:51

Nagyszabású nemzetközi megmérettetés kezdődik pénteken Csíkszeredában. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen augusztus 20–28. között rendezik meg a 25. Caissa Nemzetközi Sakkversenyt, amelyre 15 ország 205 sportolója nevezett be.

A szellemi sport fővárosa lesz Csíkszereda, jubiláló sakkverseny
Galérianézet
Minőségi sakkot ígérnek a szervezők. Balról Biró Sándor főszervező, jobbról Barátosi József versenyvezető Fotó: Veres Nándor

Minden eddiginél rangosabb versenyt rendez Csíkszeredában Biró Sándor nemzetközi sakkmester, a székelyföldi viadal az öt versenyből álló Romanian Grand Prix sorozat 3. tornája is egyben.

Pár percet késett az eseményt felvezető csütörtöki sajtótájékoztató, hiszen éppen akkor érkeztek meg az ukrajnai sakkozók. Mint megtudtuk, összesen 15 ország versenyzői lesznek jelen a Caissa Sakk Klub idei versenyén: Európán kívül Ausztrália és India, illetve Trinidad és Tobago is képviselve lesz.

Fotó: Veres Nándor

Székelyföld legnagyobb idei sakkversenyét Magyarország ifjúsági válogatottjának csíki edzőtábora előzte meg.

Hasonlóan jártunk, mint az FK Csíkszereda a július végi stadionavatón. Mi is szerettünk volna összehozni egy román–magyar válogatottmérkőzést, de ez nem sikerült, mint ahogy a csíki futballklub sem tudta megvalósítani az eltervezett Románia–Magyarország korosztályos futballmeccset”

– mondta el Biró Sándor főszervező.

Több mint 26 ezer euró a verseny díjalapja, mivel Biró szerint csak így lehet nagy nevű, minőségi versenyzőket idecsalogatni. „A díjalapból 15 ezer eurót a szakszövetség ad a Grand Prix tornára, a mi önrészünk pedig több mint 20 ezer euró. Ez elsősorban pályázatokból tevődik ki, a Caissának nyertes pályázata van Csíkszereda önkormányzatánál és Hargita Megye Tanácsánál, továbbá a Hargita Gyöngye nagy mennyiségű ásványvizet biztosít a versenyre” – mondta el Biró Sándor a sajtótájékoztatón.

A magyar ifjúsági sakkválogatott Csíkszeredában, a Sapientia egyetem bejárata előtt Fotó: Veres Nándor

Több mint 200 sakkozó ül majd asztalhoz augusztus 20–28. között, közülük 75 játékos címviselő. Az ünnepélyes megnyitót pénteken este 8 órától tartják, a partik naponta 15 órától zajlanak, az első húsz asztal csatáit pedig a tervek szerint élőben közvetítik interneten. Az összesítés szerint a főcsoportban 75 sakkozó lesz, a B csoportban 96, a 12 éven aluliak számára kiírt dr. Balogh János Emlékversenyen pedig 34 játékos indul.

Bővebb információk és eredmények a www.caissa.ro oldalon találhatók.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.