Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A románok legyőzésével Európa-bajnok a magyar férfi kardcsapat

MTI 2024. június 23., 20:30 utolsó módosítás: 2024. június 23., 20:40

Aranyérmet nyert a magyar férfi kardcsapat vasárnap este a Bázelben zajló vívó Európa-bajnokságon, ahol a döntőben Romániát győzte le.

A románok legyőzésével Európa-bajnok a magyar férfi kardcsapat
Kontinensbajnoki címet szerzett a Szilágyi Áron vezette magyar válogatott. Korábbi felvétel Fotó: Magyar Vívó Szövetség

A Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián, Decsi Tamás alkotta együttes a 16-os táblán még nem vívott, a negyeddöntőben hat tus különbséggel nyert a georgiaiak ellen, a négy között pedig 13-mal verte a németeket.

Az olimpiára készülő, világbajnoki címvédő magyar alakulat, amelyből hiányzott az áprilisi bokasérüléséből már felépült, de még otthon edző Szatmári András,

az aranyéremért a románokkal csapott össze az Eb utolsó fináléjában, és 45-40-re nyert.

A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi kezdett, de nem találta a távolságot és a ritmust a langaléta Răzvan Ursachival szemben. Rabb azonban rögtön javított a csapat helyzetén, 3-5-ről Radu Nitu elleni 7-1-es győzelemmel fordított. Gémesi következett Vlad Covaliuval és a fiatal román - akinek az édesapja a 2000-es olimpia bajnoka - többször meglepte ellenfelét. A magyar kardozó 8-5-re kikapott, de az első kör után így is egy tussal vezetett a csapata.

Rabb megint eredményesen vívott, 5-2-re verte Ursachit, aztán Szilágyi ugyanennyire Covaliut, Gémesinek viszont megint nem ment, a távolsággal akadtak gondjai Nituval szemben, de küzdött és 5-9-es eredménnyel a héttusos előnyből hármat megőrzött.

A harmadik kör 30-27-ről indult, de a remeklő Rabb Covaliu elleni 5-1-gyel azonnal visszaállította a különbséget.

Gémesinek megint sokat kellett dolgoznia, Ursachi többször jó ütemben vitte be elővágását, végül azonban 5-5-ös döntetlennel zárult az asszó, így Szilágyi 40-33-nál ment fel az utolsó ütközetre a pástra. A vele szemben álló Nitu harcosan vívott, csökkentette hátrányát, de nagyon veszélyes közelségbe nem került. Végül Szilágyi 44-40-nél a pást végébe szorulva egy szép védés-visszavágással fejezte be a mérkőzést.

Ezt megelőzően 2022-ben győztek kontinensbajnokságon a magyar férfi kardozók, akik mostani diadalukkal a küldöttség hetedik érmét szerezték a svájci Eb-n.

Egyéniben második volt a párbajtőröző Siklósi Gergely és a kardozó Pusztai Liza, illetve a harmadik helyen végzett párbajtőrben Andrásfi Tibor, csapatban pedig másodikak lettek a férfi tőrözők és a női párbajtőrözők, míg harmadikként végeztek a női tőrözők. A magyarok így egy arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel zártak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.