Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A lovastusát népszerűsítették

Dobos László 2024. június 04., 10:20

Regionális lovastusa verseny helyszíne volt hétvégén a Csíkszeredához közeli Kotormány, ahol a Kavalliera Lovasklub és Ferencz Katalin látványos lovasviadalt szervezett. A vetélkedő elsődleges célja a lovastusa népszerűsítése volt.

A lovastusát népszerűsítették
Galérianézet
Akadályverseny Kotormányban. A lovassportok népszerűek maradnak Székelyföldön Fotó: Ferencz Katalin

A lovastusa (military) három részből áll: díjlovaglásból, természetes akadályokkal tűzdelt tereplovaglásból és díjugratásból. A lovastusa a legkomolyabb kihívást jelenti a lovassportok között, hiszen igen magas szintű sokoldalúságot követel ló és lovas részéről egyaránt, és fontos, hogy mind a három részt ugyanazzal a lóval kell teljesíteni.

Ferencz Katalin főszervezőtől megtudtuk, hogy a Caprilli versenyszámban – amely egy díjlovas négyszögben, adott feladatsor kis ugrásokkal kombinálva, a stílus bírálatával zajlott – 29 induló volt.

Gyermekkorban is lehet már komoly feladatokat elvégezni a lovassportokban Fotó: Ferencz Katalin

A gyerek kategóriában: 1. Trucza Csenge Hanzi nevű lovával (Madéfalvi Transilio Lovas Klub), 2. Lakatos Emma Casanova nevű lóval (Madéfalvi Transilio Lovas Klub), 3. Balázs Dóra Kecse neve lovával (Delnei Szekler Cavarly Lovas Klub).

Az official kategóriában: 1. Balázs Kitti Kincsemmel (Zsögödi Gyémántpatkó Lovas Egyesület), 2 Bocskor Boróka Azim nevű lovával (Delnei Szekler Cavarly Lovas Klub), 3. Forró Hanga Philippával (Madéfalvi Transilio Lovas Klub).

Sikeres rajtengedély vizsga is zajlott hétvégén Kotormányban, ez a Román Lovas-szövetség versenyein való induláshoz ad jogosultságot. Kilenc páros vizsgázott, mindenki sikeresen teljesítette a követelményeket – mondta el Ferencz Katalin, aki kihangsúlyozta, hogy „sok a tehetséges fiatal, és nagy igény van a versenyek szervezésére.

Azt hiszem egy pár fiatalnak sikerült megízlelni a lovastusa szépségét és különlegességét. Nem titkolt szándékom, hogy ezt a sportot népszerűbbé szeretném tenni, és felzárkózni Európához”.

A kotormányi versenyen lovastusában a dobogósok a következők voltak.

Kezdődik a lovastusa verseny. Középen a három hivatalos személy Fotó: Ferencz Katalin

Gyerek kategória: 1. Baraboly Cecília Azimmal (Delnei Szekler Cavarly Lovas Klub), 2. Bocskai Bíborka és Aléna (Kotormányi Kavalliera Lovas Klub), 3 Becze Sára Baby (Gyergyószentmiklósi Astoria Lovas Klub).

Prenovici kategória: 1. Balog Hanna Sámánnal (Delnei Szekler Cavarly Lovas Klub), 2. Ferencz Katalin Claraval Kotormányi Kavalliera Lovas Klub), 3. Tamás Adrien Regővel (Delnei Szekler Cavarly Lovas Klub).

Díjkiosztás a kotormányi lovasviadal végén. Jobbról a második Ferencz Katalin főszervező, aki versenyzett is Fotó: Ferencz Katalin

A bírók és a pályaépítők Fülöp Sándor és Nagy Sándor voltak Magyarországról, a Román Lovas-szövetséget pedig Isabela Nădășan képviselte.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.