Székelyhon    Krónika Online    Főtér    Nőileg    Liget    Erdélyi Napló  |  Jóállás    Apróhirdetés    Rádió GaGa

A Hargita Rali indítja a szezont az országos bajnokságban

Horváth Bálint Ottó 2023. január 04., 11:34

Május elején a Hargita Ralival kezdődik az országos ralibajnokság 2023-as szezonja. Az előzetes versenynaptár szerint kilenc helyett idén nyolc fordulót bonyolítanak le. Ferencz Csabát, a Hargita Rali főszervezőjét kérdeztük az új kihívásokról.

A Hargita Rali indítja a szezont az országos bajnokságban
Tavaly még az ideinél is korábban, április végén szervezték a Hargita Ralit, akkor a bajnokság második versenye volt Fotó: Hargita Rali hivatalos oldala

A Román Autósport Szövetség (FRAS) által közölt versenynaptár szerint a szezonnyitó Hargita Ralit május 6-án és 7-én rendezik meg. A korai időpont miatt a szervezők már nekifogtak annak, hogy összeállítsák a verseny logisztikáját, és mivel ez lesz a szezon első futama, rengeteg olyan új ismeretre kell szert tenniük, amelyek kihívást jelentenek – ismertette Ferencz Csaba, a Hargita Rali főszervezője. Hozzátette, a szabályváltozásokról még nincsenek konkrétumok – ezek még csak tervek –, a szervezők és a szövetség között jelenleg zajlanak az egyeztetések.

Technikailag nagyon jól össze kell állítsuk a versenyt, mert a szezonkezdetre mindenki ki lesz éhezve a versenyzésre, és úgy vélem, idén is nagyon sokan lesznek, akárcsak tavaly, amikor a Hargita Ralinak volt a legnagyobb a látogatottsága a versenyzők szempontjából”

– mutatott rá Ferencz Csaba.

Fotó: RallyPhoto Hunters

Arra a kérdésünkre, hogy miért éppen a Hargita Ralival kezdődik a 2023-as szezon, a sportvezető úgy fogalmazott, a szövetségnél próbálnak valamilyen szempontból nehézséget okozni nekik. Mivel tudatában vannak, hogy eléggé rátermettek ahhoz, hogy megszervezzék a korai időpontban is, ezért gyakorlatilag rájuk erőltették. Ferencz Csaba közölte, a korábbi években mindig meg tudott egyezni a szövetség vezetőivel, hogy mikor szeretnék szervezni, de ezúttal van egy enyhe nyomás a részükről, hogy ezt akarják és így kell kivitelezni, de minden körülmények között igyekeznek helytállni.

Az előző szezonban kilenc verseny szerepelt az országos ralibajnokság programjában, idén a Bukovina Rali kikerült, így csak nyolc futam lesz. „A szövetség is rájött arra, hogy sok a kilenc vagy tíz, ez nagyon megterhelő a mostani körülmények között. Mivel eléggé pénzfüggő a bajnokság, a versenyzés, a túl sok futammal elvész a varázsa az egésznek.

Egy erős bajnoksághoz ugyanis nem kell több nyolc fordulónál, ez egy egészséges egyensúly a négy murva és négy aszfalt verseny között”

– hangsúlyozta a versenyszervező.

Fotó: RallyPhoto Hunters

Az előző szezonban a hivatalos adatok szerint 322 pilóta és segédpilóta vett részt az országos ralibajnokság futamain. Ferencz Csaba úgy véli, valószínű ez a szám tovább emelkedik, hiszen egyre többen vannak azok, akik kipróbálják magukat a különböző bajnokságokban, és eljutnak a legmagasabb szintre. „A környékbeli versenyzők száma is egyre nő, és országos szinten is egyre több az olyan fiatal, aki hála Istennek nem a közúton próbálja megmutatni, hogy milyen menő, hanem ellenőrzött körülmények között valamilyen motorizált sportágat választ.

A rali a legmagasabb szint, akik idáig eljutnak, azok már átmentek egy bizonyos szűrőn, amely kiszűri azokat az embereket, akik nem tudnak megfelelően hozzáállni a versenyzéshez”

– zárta a beszélgetést Ferencz Csaba.

A 2023-as raliversenynaptár

május 6–7.: Hargita Rali
május 27–28.: Argeș Rali
június 17–18: Máramaros Rali
július 14–15.: Szeben Rali
augusztus 4–5.: Moldva Rali
szeptember 9–10.: Jászvásár Rali
szeptember 30.–október 1.: Kolozsvár Rali
október 28–29.: Brassó Rali.

A hegyi gyorsasági országos bajnokságban a hargitai futamot június 24-én és 25-ön, míg az úzvölgyi versenyt július 29-én és 30-án rendezik.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
×

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.